• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/J.G.

10.06.2023

21:00

DOMAĆI ĆUROSI: Napravite sami ovaj preukusni španski delikates (VIDEO)

Youtube Printscreen/Preppy Kitchen

Recepti

DOMAĆI ĆUROSI: Napravite sami ovaj preukusni španski delikates (VIDEO)

Podeli vest

Malo brašna, putera, šećera, jaja i još nekoliko sastojaka biće dovoljno za ove sjajne ćurose.

Ćurosi su prženo testo, najpopularnije u Španiji i Portugaliji, iako je njegovo poreklo zapravo nejasno.

Jedni izvori navode da su ćurosi došli zapravo iz Kine, dok druga teorija kaže da je poreklo arapsko (pa su po tome zapravo verzija tulumba, sa kojima su blisko srodni).

Koje god da im je poreklo, nema sumnje da su ćurosi veoma ukusna poslastica, za koju nema potrebe da idete čak do Španije kako biste je jeli, već to možete uraditi i u udobnosti svog doma. 

Potrebno je:

  • 120g brašna
  • 85g putera
  • 50g šećera
  • šolja vode
  • kafena kašičica soli
  • 4 jaja
  • ekstrakt vanile
  • 3/4 šolje šećera i 2 kafene kašičice cimeta

Priprema:

Puter, šećer, vodu i so pomešajte i stavite da se krčka. Kada proključa, isključite ringlu i dodajte brašno, pa dobro mešate da se sve sjedini, a potom ponovo uključite ringlu i nastavite sa mešanjem. Testo prebacite u činiju, uključite mikser i postepeno dodavajte 3 jaja. Kada umutite, testo bi trebalo samo da pada sa špatulice od miksera. Nakon toga, dodajte još jedno jaje i kafenu kašičicu ekstrakta vanile.

Napravite šećer sa cimetom.

Zagrejte ulje u šerpici, smesu sipajte u kesu ili kalup iz kojeg ćete ga "cediti", pa direktno stavljajte u ulje.

Gotove ćurose vadite na ubrus da se procede, pa ih posle umuljajte u šećer sa cimetom.

Istopite čokoladu i neki kremić, pa napravite umak u koji ćete umakati vaše ćurose.

Kako to izgleda u praksi, pogledajte u snimku sa početka teksta.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 1 godinu

Isto kao tulumbe s tim sto su tanji, duzi i uvaljaju se u secer. Pravila sam deci za kraj skolske godin i bili su odusevljeni. Prvi put sam ih jela u mestu gde zivim na jednom vasaru.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set