• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: informer

31.10.2024

22:00

Tradicionalni recept za pasulj prebranac! Jelo posne slavske trpeze koje vole sve generacije

Shutterstock

Recepti

Tradicionalni recept za pasulj prebranac! Jelo posne slavske trpeze koje vole sve generacije

Podeli vest

Posni pasulj prebranac je nezaobilazno jelo na slavskoj trpezi, a pripremljen na klasičan način biće toliko ukusan da će vam biti svejedno da li ga jedete topao ili hladan.

Ako volite novine, možete probati posni prebranac sa kečapom. Kada pravite pasulj prebranac, obavezno dodajte lovorov list za dodatnu aromu.

Saznajte kako se priprema!

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

  • 250 g pasulja tetovca
  • 350 g luka isečenog na rebarca (količina luka po želji)
  • 150 g praziluka, isečenog na kolutiće
  • 1 čen sitno isečenog belog luka
  • 1/2 glavice sitno isečenog crvenog luka
  • 1 kašičica ljute tucane paprike
  • 1/2 kašičice slatke aleve paprike
  • so i sveže mleveni crni biber po ukusu
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 2-3 lista lorbera

Priprema: 

Pripremite pasulj dan ranije:

Za posni pasulj prebranac operite pasulj, naspite preko njega vodu i ostavite da nabubri preko noći. Sutradan odlijte vodu i sipajte novu, kako biset kuvali pasulj nekih desetak minuta pa odlijte i tu vodu. Nakon što provri dodajte luk i dinstajte dok pasulj ne omekša.

Foto: Shuterstock

 

Karmelizujte luk u tiganju:

Posni pasulj mora da ima karmelizovani luk, prvo u tiganju na pola količine zagrejanog ulja pržite luk i praziluk dok se ne karmelizuju, a zatim dodajte beli luk dok ne počne da miriše. Sklonite sa ringle i dodajte začine.

Pecite pasulj u rerni dok ne stvori korica:

Uzmite posudu i u nju sipajte malo ulja, trećinu kuvanog pasulja posolite, pobiberite i poprskajte uljem nakon što ga ubacite u posudu. Rasporedite po pasulju pola količine luka, a zatim ceo postupak ponovite sa ostatkom pasulja, luka i začina. Završite pasuljem. Prelijte sve kutlačom vode u kojoj je pasulj kuvan, dodajte začine po ukusu i zapecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 35-40 minuta dok ne porumeni i ne formira se korica. Uživajte u posnom pasulju prebrancu!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Uhapšen muškarac zbog smrti lovca kod Zrenjanina
Hronika

Uhapšen muškarac zbog smrti lovca kod Zrenjanina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu, po nalogu glavnog јavnog tužioca Osnovnog јavnog tužilaštva u Zrenjaninu, uhapsili su D. B. (1972) iz Sremske Kamenice, zbog postoјanja osnova sumnje da јe izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti.

27.12.2025

22:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set