• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

27.10.2018

18:27 >> 18:29

(VIDEO) SVETSKA TUČA SAD, RUSIJE, FRANCUSKE I BRITANIJE... Posao im kvare Španija i Maroko - Rude podvodnih vulkana Atlantika postaju novi Eldorado!

Zanimljivosti

(VIDEO) SVETSKA TUČA SAD, RUSIJE, FRANCUSKE I BRITANIJE... Posao im kvare Španija i Maroko - Rude podvodnih vulkana Atlantika postaju novi Eldorado!

Podeli vest

Kanarska ostrva se smatraju biserom Španije, ne samo zato što njene čuvene plaže privlače milione turista. Ima ih 13 i nezamislivo su bogati telurom, zlatom, gvožđem, niklom, vanadijumom...

Kanarska ostrva - kako se otkrilo poslednjih godina - nisu samo pesak koji donosi zlato. Nedaleko od tog arhipelaga - ispod površine Atlantika - španski okeanolozi i okeanografi otkrili su pravo Eldorado.

Grupa od 13 podvodnih vulkana (Eho, Paps, Drago, Tropik i drugi), a u geografskom žargonu su poznati kao „bake Kanarskih ostrva" - bogata je zlatom, kobaltom, telurom i drugim dragocenim prirodnim elementima.

Prvo je 2016. dubokovodna geološka naučna ekspedicija - u kojoj su bili i Španci i Britanci - utvrdila da je podvodna planina-vulkan Tropik prebogata dragocenim metalima.
         
Tačnije: da ih je toliko da im ni jedno nalazište na kopnu ne bi moglo ni blizu da konkuriše. Tropik je podvodni vulkan prečnika 50 kilometara. Nalazi se na tri kilometra dubine, a vrh mu je 1.,100 iznad površine vode.       
         
Nastao je pre 119 miliona godina, a nalazi se 463 kilometra južno od Kanarskih ostrva. Procenjuje se da su na tom mestu zalihe telura 2.670 tona, što je bezmalo 10 odsto od svih poznatih svetskih rezervi tog metaloida.
         
Sedam zemalja - Velika Britanija, Nemačka, Indija, Kina, Rusija, Francuska i Južna Koreja - pretenduju da eksploatišu tu skrivena prirodna bogatstva, a još jedna - da postane njihov vlasnik. To je Španija, ali je ona u problemima zbog kojih trenutno ne može ostalima da ravnopravno konkuriše.

(VIDEO) PENTAGON NA NOGAMA - RUSKE "UBICE SATELITA" NIŠANE SAD: Moskva odgovara da su AMERI PROLUPALI!


         
Podvodno nalazište je 250 milja udaljeno od Kanarskih ostrva i formalno se ne može smatrati španskim. To u prestonicama pobrojanih zemalja dobro znaju.

         
Madrid to takođe zna, ali pretenduje na najmanje četiri podvodne planine sa vulkanima u zoni Središnjeg Atlantskog grebena i traži da mu UN priznaju pravo na podvodni svet 350 milja oko Kanara. Međutim, tako nešto bi bilo moguće da Kanari nisu ostrva već periferija teritorije kontinentalne Španije.
         
Madrid zna šta traži. Telur je najpoželjniji materijal za turbine električnih centrala na vetar jer je tako sklizak da faktički ne pravi nikakav otpor i ne troši se. Koristi se i za solarne baterije i proizvodnju brzih smartfona.

Foto: pixabay.com

A sa telurom po pravilu idu zajedno kobalt, vanadijum, nikl, itrijum i zlato.
         
Tropik je - kako su pokazala dosadašnja istraživanja - prekriven četiri centimetra debelom korom od telura. Koncentracija tog metaloida je 50 hiljada puta veća nego u bilo kom rudniku na kopnu.
         
Tropik je prekriven i sa 25 centimetara debelom korom sa izuzetnim koncentracijama vanadijuma (0,24%), nikla (0,3%), itrijuma (0,35%) i kobalta (0,5%). Nađeni su i platina, rodijum, rutenijum i paladijum.
         
Izračunato je već da svaka tona Tropikove kore vulkanskog porekla sadrži u proseku po 234 kilograma gvožđa, 169 kilograma magnezijuma, 5 kilograma kobalta, 3 kg vanadijuma, 3,5 kg retkih elemenata i 182 grama platine.

(VIDEO) SAD IMAJU ORUŽJA DA UNIŠTE SVET 10 PUTA, ALI TRAMP ŽELI JOŠ: Politiku Vašingtona diktira vojni industrijski kompleks!


         
Platine je na Tropiku 365 puta više nego bilo gde na svetu, kobalta - 290 puta više, vanadijuma 24 puta, nikla 59 puta, a retkih metala - 10 puta.

         
U sve žele da se umešaju i Maroko i Zapadna Sahara, od čije obale do Tropika je samo 241 milja. naravno, i Mauritanija kojoj je do Tropika samo 67 milja.
         
Blizina afričkim zemljama daje solidne šanse.
        
A Japan je upravo saopštio da je razradio tehologiju za dubokovodno rudarenje...

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija