• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

20.05.2019

14:24

KAFA SA BIBEROM I SIROM? Kultura ispijanja popularnog napitka širom sveta!

Zanimljivosti

KAFA SA BIBEROM I SIROM? Kultura ispijanja popularnog napitka širom sveta!

Podeli vest

Za Italijane je prava ona koja traje dva gutljaja, za Francuze obavezno s mlekom i kroasanom, a u Meksiku s cimetom

Posle vode, kafa je danas najpopularniji napitak u svetu. Iako je svim kafopijama na zemaljskoj kugli sigurno zajedničko uživanje u mirisu i ukusu ovog napitka, u nekim državama su potrebni i neki dodaci da bi on bio odličan. Upoznajte se sa običajima i kulturom ispijanja kafe van naših granica.

Brazil - najpopularniji je napitak od kafe "kafezino", sličan espreso kafi, napravljen od filtrirane kafe u kojem se zrna kafe i šećera melju zajedno.

DA TE VOLIM, MALO JE REĆI! Kolektivno venčanje ispred Starog dvora!

Foto: pexels.com

U Evropu stigla u 17. veku 

- U Evropu je, prema istorijskim podacima, kafa stigla 1615. godine, preko venecijanskih trgovaca. Lokali u kojima se služila samo kafa postali su mesta gde su se okupljali intelektualci i umetnici. Mnogi poznati evropski umovi pili su kafu da bi izoštrili svoje misli.

- Prototip espreso mašine napravljen je u Francuskoj 1822, ali su je Italijani usavršili i prvi počeli da je proizvode. Tako se Italija i danas smatra pravim domom espreso kafe.

Vijetnam - tradicionalna kafa je veoma slatka i jaka. Spravlja se tako što se u šoljicu prvo sipaju kondenzovano mleko i led, a potom se sipa prethodno skuvana kafa sa šećerom.

Francuska - kafa u kojoj je pola filter kafe, a pola mleka služi se u velikoj šolji, i to obavezno uz kroasan.

Italija - najpopularniji je espreso, koji se servira u malim šoljicama i pije se u jednom ili dva gutljaja.

Turska - kafa se kuva u bakrenim džezvama i servira najčešće posle jela, uglavnom uz neki slatkiš.

Foto: pexels.com

Finska - vrela kafa preliva se preko kockica tek narezanog sira.

Irska - kafi se dodaje malo viskija.

NARAVNO DA SAM DOŽIVELA ORGAZAM! 6 najčešćih neistina za jutro posle!

Austrija - najpopularniji je bečki melanž, mali espreso poslužen u velikoj šoljici sa toplim mlekom, upotpunjen mlečnom penom, kao i "mocart kafe", dupli espreso s poklopcem od šlaga, poslužen s 2 ml vinjaka od višanja sa strane.

Foto: pexels.com

Španija - kafa sa mlekom, slatka i jaka, koja se služi tako što se u šolju prvo sipa mleko kao podloga.

SLATKI ZALOGAJČIĆI! Slasni mafini s jagodama!

Amerika - najpopularnije su filter i espreso kafa.

Foto: pexels.com

Australija - najčešće se pije espreso, koji se potom preliva gustom mlečnom penom.

Meksiko - najtraženija je kafa sa cimetom koja se služi u glinenoj šolji.

Maroko - kafi se dodaje cimet, karanfilić, pa čak i biber.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija