• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: logicno

18.06.2019

23:08

(VIDEO) KINA NAPRAVILA AUTOMOBILI NA VODONIK, NAFTNI LOBI NEĆE PREĆI PREKO OVOG TEK TAKO?! U penziju mogu i vozila na struju!

Zanimljivosti

(VIDEO) KINA NAPRAVILA AUTOMOBILI NA VODONIK, NAFTNI LOBI NEĆE PREĆI PREKO OVOG TEK TAKO?! U penziju mogu i vozila na struju!

Podeli vest

Kineske vlasti započinju veliku industrijsku preorijentaciju koja će do 2030. rezultirati milionom vozila na vodonik. Da li su električna vozila na baterije već zastarela?

Kina već priprema sledeći krug vozila sa gorivnim ćelijama. Pre nekoliko dana, visoki funkcioner Van Gang, bio je vrlo jasan na televizijskom kanalu Bloomberg: "Moramo stvoriti državu u kojoj dominira vodonik".

Iako su njegove izjave prošle nezapaženo, Van Gang je ipak na ključnoj poziciji, kada je u pitanju donošenje strateških, kineskih odluka. Radi kao potpredsednik Nacionalnog saveta za razvoj politika. Gang učestvuje u ključnim odlukama o budućnosti kineske ekonomije. Upravo je on, pre dvadeset godina, uverio Vladu Kine da razvija akumulatorsko, električno vozilo.

Danas je Kina najveće svetsko tržište, sa više od milion električnih vozila na ulicama. To je ujedno i najveći proizvođač baterija. Kina želi da smanji svoju zavisnost od nafte i spreči velika zagađenja u gradovima.

"Rešićemo sve probleme"

Odluka da vodonik postane novi nacionalni prioritet, znači da će Kina masovno ulagati. Van Gang smatra da vozilo na vodonik još nije našlo svoje mesto zbog troškova i industrijskih prepreka. "Rešićemo sve probleme koji su sprečili razvoj vozila na gorivne ćelije", obećava visoki, kineski funkcioner.

Vlada je, u martu ove godine, prekinula podršku električnim vozilima kako bi usmerila svoje resurse na razvoj vozila na gorivne ćelije. Trenutno u zemlji postoji manje od 2.500 vozila na vodonik. Prekretnica od milion vozila mogla bi se dosegnuti do 2030. godine.

Vlada je već uložila ekvivalent od više od 10,7 milijardi evra u tehnologiju gorivnih ćelija i očekuje se da će ponuditi podsticaje za ubrzavanje izgradnje stanica za distribuciju vodonika.

U aprilu je vodeći francuski Air Liquide u partnerstvu sa kompanijom Chengdu Huaqi Houpu razvio stanice za distribuciju vodonika širom zemlje. Osim toga, graditelji Great Wall Motor, Yutong Bus i Foton Motor su ušli u industriju kroz državne podsticaje namenjene istraživanju i razvoju.

U pokrajini Guangdong se već gradi fabrika vredna 1,6 milijardi evra. Plan je da se završi u roku od pet godina, nakon čega će godišnji kapacitet proizvodnje biti oko 160.000 vozila.

Osim toga, čini se da tehnološki napredak u proizvodnji gorivnih ćelija ubrzano napreduje sa dolaskom novih materijala za zamenu određenih retkih metala, kao što je platina, što bi imalo za posledicu znatno smanjenje troškova proizvodnje.

Kao prvi korak, javni prevoz bi trebalo da ima koristi od planiranog uvođenja vodonika. Centralna vlada namerava da postepeno, svake godine do 2020., na ulice izvede 30.000 "čistih" vozila u 30 gradova, uglavnom na vodonik.

U isto vreme, Kina takođe namerava da testira vodonik u određenim regijama, uspostavom ekosistema koji uključuje proizvodnju obnovljive energije, kao i skladištenje vodonika. "Gorivo" koje se zatim može transportovati u ekonomska središta.

U Francuskoj je napredak na ovom području ubrzan. Prvi autobusi na vodonik u gradu Bruay-la-Buissičre (Pas-de-Calais) biće pušteni u pogon od jula ove godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragoljub

pre 4 godine

Kina napravila, a na slici Tojota. E moji pacerski novinari, Tojota to vec godinama prodaje.

Vlah alija

pre 4 godine

Još samo da napravi auto na svinjske papke pa da i srbija nešto ušičari

Lovac

pre 4 godine

EU. pada u ekonomsku krizu i depresiju ponovo smanjuje se posao i radnike salju na odmor masine gase i sa 30% se radi ove neddelje. Ekonomski Rat traje od Septembra 2018. Lp. Zelim!!!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija