• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Alternativa za vas

26.10.2021

18:11

Zašto je VAŽNO ponekad JASNO i GLASNO reći „NE“

Pixabay

Zanimljivosti

Zašto je VAŽNO ponekad JASNO i GLASNO reći „NE“

Podeli vest

Jedna od najjednostavnijih reči tako teško prelazi preko naših usana. Radi se o malom, ali snažnom „ne“.

Naučili smo da ta reč često povlači za sobom celi niz emocija - od osećaja krivice i srama, do straha od odbačenosti, zameranja ili nerazumijevanja. Zato je zaobilazimo u širokom luku, a ne bi trebalo.

Koliko ste puta poželeli reći „ne“, a niste imali srca da nekoga odbijete ili ste samo hteli da sačuvate prijateljstvo ili mir u kući? Koliko ste puta prihvatili niz zadataka, obaveza i aktivnosti i sebe toliko preopteretili da ste doživeli stres samo zato što ste naučili da sve prihvatite? Puno je dobrih razloga da počnete izgovarati reč „ne“, a neki od njih su da jasno označite granice i da počnete graditi život koji se temelji isključivo na istini. 

Od kolevke pa do groba od nas se očekuje da stalno kimamo glavom i da sve bespogovorno prihvatamo. Uče nas da nije dobro protiviti se nečemu, posebno ako je to nešto što je u društvu općeprihvaćeno. Izgovaranje negacije stavlja nas u položaj buntovnika ili autsajdera, stoga često, zbog osećaja nelagode ili straha da će nas neko odbaciti ili nam nešto zameriti, idemo linijom manjeg otpora. Setite se samo koliko ste puta kao dete povikali „neću“ ili „ne“! Setite se koliko to može biti oslobađajuće, poput nekakvog pražnjenja ili izbacivanja viška energije. Ta reč, iako smo je zaboravili, i dalje ima važno mesto u našem vokabularu.

Iako reč „da“ ima svoju snagu i opravdano mesto u brojnim situacijama, negacija ima još snažniji naboj i danas je još važnija i potrebnija. Nažalost, reći „da“ postalo je toliko poželjno i opšteprihvaćeno, da se odbijanje nečega ili nekoga smatra pravim činom hrabrosti ili čak sebičnosti. Ako nešto istinski ne želite da prihvatite ili učinite, a ipak to prihvatite, to znači da ste neiskreni i prema sebi i prema drugima. Jednostavno rečeno – živite u laži.

Izbegavanjem izgovaranja negacije ugrožavate i vlastito zdravlje zato što živite u sukobu sa samima sobom. Osećate i mislite jedno, a govorite i postupate drukačije. Zašto od sada jednostavno ne biste živeli u istini i prema sebi i prema drugima i bez straha počeli koristiti tu malu, zanemarenu reč? Zaista nemate šta izgubiti, a dobit ćete puno. U najmanju ruku, sebe i vlastiti autoritet.

Foto: Pixabay

"NE" često ima oslobađajući efekat za dušu!

„Ne“ ima snažan oslobađajući naboj

Osoba koja sve prihvata, svima ugađa i uvek odgovara potvrdno, jednom u životu shvati da je negde putem potpuno izgubila sebe i odbacila vlastiti autoritet, i to samo zato što, onda kada je to trebalo, nije znala reći „ne“.  Drugi put kada se nađete u situaciji da nešto ne želite ili vam nije po volji, duboko udahnite i jednostavno recite: „Ne bih, hvala!“, „Ne pristajem!“ ili „Ne slažem se s time što govoriš ili tražiš od mene!“ Nemate se čega bojati. Iznenadiće vas snaga i samopouzdanje koji će u vama početi rasti, ali i reakcija druge osobe. Kada iskreno i odlučno kažete „ne“, čitavim svojim bićem stanite iza te reči. Primetićete da drugi odjednom daleko više poštuju vaš lični prostor i da i vama pristupaju s više poštovanja. Izgovaranjem reči „ne“ jasno ćete drugima dati do znanja dokle smeju ići i šta mogu u budućnosti od vas tražiti ili zahtevati.

Skrivene poruke reči „ne“


Kada kažete „ne“, to drugima šalje određene jasne poruke. Ta reč znači: „Ovo sam ja“, „To je nešto što ja vrednujem i smatram važnim“, „To je nešto na šta ja pristajem ili ne pristajem.“ Ova reč ima veliku snagu i u situacijama nasilja, čak ga može i sprečiti. Ako vas neko verbalno ili fizički napadne, i vi na to odmah jasno i glasno reagujete, dajete do znanja toj osobi da vam je takvo ponašanje neprihvatljivo. U tom slučaju nasilje će vrlo veroatno odmah prestati.

Snaga reči „ne“ krije se i u tome što vam pomaže da ne zakoračite u štetni obrazac žrtve.

Kako god bilo, u situacijama koje to zahtevaju slobodno koristite ovu malu reč koja ima veliki oslobađajući potencijal i moć da vam promeni život. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

U POTRAZI za MLADOŠĆU! Psihoterapeut otkriva kako se ŽENE bore sa krizom SREDNJIH GODINA!
Ljubav

U POTRAZI za MLADOŠĆU! Psihoterapeut otkriva kako se ŽENE bore sa krizom SREDNJIH GODINA!

Kriza srednjih godina pojavljuje se kod žena koje se plaše starenja, a nastupa onda kada misle da su na pragu starosti. Svaka različito reaguje, neke su uplašene i depresivne, neke odbijaju da ostare tako što počinju da se ponašaju (naglašeno) mladalački. O izazovima i krizama srednjih godina kod žena i načinu na koji ih prevazići govori psihoterapeut dr Zoran Milivojević

25.10.2021

18:58 >> 19:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija