• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: national geographic/informer.rs

18.11.2021

11:08

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Naučnici su pronašli MUMIJE, a onda su saznali nešto ŠOKANTNO /VIDEO/

Zanimljivosti

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Naučnici su pronašli MUMIJE, a onda su saznali nešto ŠOKANTNO /VIDEO/

Podeli vest

Mumificiranje je običaj koji vezujemo za Stari Egipat. Narod sa ovog podneblja je smatrao da njihov život tek počinje posle smrti, pa su tako umrli bili sahranjivani sa hranom, nakitom i nameštajem. Ono što je vrlo interesantno jeste da su stari Egipćani mumificirali i životinje

Dve male mumije, koje su otkrivene u Egiptu, prvi put su snimljene CT skenerom, čiji je snimak pokazao da u njima nisu ljudski ostaci, kako se očekivalo.

Dve mumije dužine 45 centimetara, u obliku ljudskog tela, smeštene su već decenijama u muzeju u Haifi, ali do sada nisu detaljnije proučavane, jer se verovalo da se u njima nalazi srce preminulog u čijem sarkofagu su nađene.

Pošto su prvi put snimljene CT skenerom, otkriveno je da u njima nisu ljudski ostaci. U jednoj je bila smeša žita i blata, a u drugoj mumificirana ptica, najverovatnije soko.

- Ptica nema levu nogu, ali niko ne zna zašto - rekla je dr Marsia Džavit, koja je snimila mumije.

- Do sada se zna da su mumije stare više od 2.000 godina - kaže Ron Hilel iz muzeja u Haifi, gde se one čuvaju.

Proučavanje mumija počelo je sasvim slučajno, jer su u muzeju u toku klasifikovanja onoga čime raspolažu, otkrili da ništa ne znaju o njima. U beleškama koje su postojale stajalo je da su u njima ostaci mumificiranog srca, ali to se stručnjacima nije činilo logičnim, jer je srce najčešće ostavljano unutar tela koje se mumificira, budući da u verovanjima starih Egipćana srce ima odlučujuću ulogu da li će neko dobiti večni život.

Mumija napunjena blatom i zrnevljem žita napravljena je u obliku Ozirisa, boga koji je simbolisao večni život, život posle smrti, ali i vegetaciju. Tokom festivala posvećenog njemu, objašnjavaju stručnjaci, takva mešavina blata i zrnevlja potapana je u vodu, nakon čega bi žito počelo da klija, što je bio simbol Ozirisove uloge kao boga života.

Druga mumija, u kojoj su ostaci ptice, u obliku je boga Horusa. Taj bog, prema egipatskoj mitologiji, ima glavu sokola i on je sin Ozirisa i boginje Isis.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragce

pre 2 godine

Ne senzailisite vest staru min vek a ko zna i milenijum ili malo vise ako se secate ili niste isli u skolu

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija