• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.01.2022

22:00

ZABORAVLJATE IMENA PRILIKOM UPOZNAVANJA? Evo zbog čega se to dešava

Shutterstock

Zanimljivosti

ZABORAVLJATE IMENA PRILIKOM UPOZNAVANJA? Evo zbog čega se to dešava

Podeli vest

Verovatno ne postoji osoba kojoj se bar jednom nije dogodilo da samo što se upozna sa nekim, zaboravi njegovo ime

Psiholozi kažu da se to dešava zato što se fokusiramo da se sami što "jasnije i glasnije" predstavimo, a naučnici sa univerziteta u Saseksu smatraju da nije reč o neoprostivom postupku ili nečemu zbog čega bi trebalo da nam bude neprijatno, "jer tako funkcioniše mozak".

- Ako mozak "proceni" da neku informaciju ne treba da memoriše, odnosno da nam je nepotrebna, onda je logično što je se nećemo ni sećati. To je mehanizam koji štiti mozak da se ne preoptereti informacijama, tako što one nepotrebne smešta u, rečeno kompjuterskim jezikom, "risajkl bin" - smatra dr Ildiko Kemenes iz istraživačkog tima.

Postoji, međutim, nekoliko trikova koje možete da primenite kako biste kasnije izbegli neprijatne situaciju sa novim poznanikom.

Foto: Shutterstock

Kako funkcioniše mozak?

Kad se upoznate sa nekim, kažite nešto o njegovom imenu, na primer, tako se zove moja najbolja drugarica, rođak, a ako je reč o neobičnom imenu, i to, naravno prokomentarišite. Tako ćete uključiti mozak i povećati verovatnoću da upamtite ime.

Drugo pravilo je da tokom razgovora, obavezno izgovarate i njegovo ime, bez obzira na to, da li stojite sami i razgovarate ili ste u većem društvu. Čak i kada se pozdravite, nemojte samo reći "vidimo se", već ponovite njegovo ime još jednom.

Ljudi kao vizuelna bića pamte detalje, lica, boju odeće pa iskoristite i tu osobinu kad se upoznajete sa nekim. Njegovo ime učinite vidljivim u glavi tako što ćete pronaći misao ili reč koja vas asocira na to ime, a onda je zamislite.

Možete da odete i korak dalje i dodelite asocijaciju upečatljivom delu njegovog lica, bilo da su to oči, nos, osmeh ili klempave uši. Ma koliko vam ovo delovalo komplikovano, uradite to jer, kako tvrde stručnjaci, tako se stvaraju veze u mozgu koje otežavaju zaboravljanje imena sagovornika.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija