• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.01.2022

10:06

NEKOLIKO SAVETA KAKO DA VAM BOŽIĆNA ZVEZDA DUŽE TRAJE! Ova biljka voli svetlo i toplo mesto

Pixabay

Zanimljivosti

NEKOLIKO SAVETA KAKO DA VAM BOŽIĆNA ZVEZDA DUŽE TRAJE! Ova biljka voli svetlo i toplo mesto

Podeli vest

Božićna zvezda, cveće koje je ime dobilo po tome što je najlepše upravo za vreme Božića, najčešće se kupuje i poklanja u januaru

To što cveta usred zime vrlo je neobično, pa ga prate razne priče da je reč o čarobnom cvetu. Ako ste ga dobili na poklon ili planirate da obradujete nekoga za slavu ovom biljkom, sledite sledeća uputstva kako bi vam što duže potrajala.

Da bi vam krasila kuću što duže i izdržala do sledeće godine, obratite pažnju, prvo, kada je kupujete. Birajte biljku s tamnozelenim lišćem i zdravim cvetovima jarkih boja. Proverite da li je dobro umotana kada je budete iznosili iz prodavnice jer izlaganje niskim temperaturama, čak i vrlo kratko, može oštetiti cvetove i listove. Kod kuće biljku ostavite desetak minuta, pa je tek tada odmotajte.

Cvetanje i sledeće godine

Krajem zime i početkom proleća biljka će završiti sa cvetanjem i cvetovi će početi da opadaju. Tada bi trebalo sve grane skratiti na oko 10-15 centimetara visine i biljku staviti na hladnije mesto. Skraćivanje će podstaći pupoljke da rastu i razvijaju se.

Držite je u blizini prozora ili na nekom drugom osvetljenom mestu. Obratite pažnju da biljka ne dodiruje hladno prozorsko okno. To je tropska biljka i obično se, u plastenicima, gaji na temperaturama od 15 do 25 stepeni. Izbegavajte da je držite pored radijatora, klima-uređaja i tamo gde se često otvaraju prozori ili vrata. Pazite da noću ne bude na temperaturi ispod 12. To će joj produžiti cvetanje.

Foto: Pixabay

Božićna zvezda

Zalivajte je samo onda kad je zemlja potpuno suva, i to tako da voda prodre do tacne na kojoj se nalazi saksija. Višak vode prospite. Ako je zalivate previše, donji listovi će početi da žute i venu, dok će u slučaju nedostatka vode početi da padaju. Ukoliko želite da biljka i sledeće godine nastavi da ulepšava vaš dom, nabavite tečno mineralno đubrivo i dodajte ga jednom mesečno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17