• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: društvene mreže

04.02.2022

14:24

PENZIONER ŠOKIRAO SVET! Ono što je njemu palo na pamet ZAPREPASTILO je sve u Švajcarskoj

Zanimljivosti

PENZIONER ŠOKIRAO SVET! Ono što je njemu palo na pamet ZAPREPASTILO je sve u Švajcarskoj

Podeli vest

Jedan penzioner iz Švajcarske iskoristio novi zakon o promeni pola kako bi ranije otišao u penziju

Od nove godine, u Švajcarskoj je na snazi novi zakon koji omogućava ljudima da promene pol u ličnim dokumentima ukoliko se osećaju drugačije nego što je napisano. Ovaj zakon ne predviđa hiruršku intervenciju promene pola kao uslov za promenu pola u ličnim dokumentima.

Jedan od prvih podnosioca bio je zaposleni šezdesetčetverogodišnji građanin. Nakon nekoliko dana neophodne procedure, kao žena, odmah je podneo zahtev za penziju

Foto: Darko Cvetanović

Penzija
 
 

O dovitljivosti ovog Švajcarca dugo će se prepričavati. Naime, zakonska starosna granica za penzionisanje u Švajcarskoj iznosi 64 godine za žene i 65 za muškarce. Promenom pola, skratio je sebi neophodne godine do penzije, na potpuno legalan način.

Moguće je otići u prevremenu penziju za jednu ili dve godine, pri čemu se penzija neznatno umanjuje. Način na koji je iskoristio novi zakon zapanjio je sve.

U Švajcarskoj imate pravo na punu penziju, pod uslovom da kontinuirano isplaćujete od 20. godine do penzionisanja najmanje 44 godine, sa prosečnim godišnjim prihodom od nešto više od 84.000 franaka.

U drugom slučaju možete izračunati isplate na osnovu proporcije godina koje ste radili u zemlji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija