• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

16.02.2022

15:24

HOĆETE DA DOŽIVITE 100 GODINA, PIJTE KAFU! NAUČNICI OTKRILI TAJNU DUGOVEČNOSTI! Dovoljne su samo tri šoljice!

Shutterstock

Zanimljivosti

HOĆETE DA DOŽIVITE 100 GODINA, PIJTE KAFU! NAUČNICI OTKRILI TAJNU DUGOVEČNOSTI! Dovoljne su samo tri šoljice!

Podeli vest

Istraživanja pokazuju da ispijanje tri šolje kafe na dan može da produži život

Obožavaoci ovog kofeinskog napitka imali su 20 odsto manje šanse da obole od  kardiovaskularnih oboljenja, navodi se u novoj naučnoj studiji. 

Ipak naučnici navode da se korist odnosi samo na mlevenu kafu a ne na konzumiranje instant napitaka. 

Studija je sprovedena na gotovo 500.000 ljudi u Velikoj Britaniji i trajala je skoro 11 godina. Njeni autori sa Semelvajz univerziteta u Mađarskoj i britanskog univerziteta Kvin Meri, objavili su je u Evropskom žurnalu preventivne kariologije.

Ukoliko popijete više od tri šolje kafe dnevno to naravno ne povećava pozivian učinak, ali u kafi pored kofeina, ima minerala i antioksidanata koji smanjuju rizik od kancera, dijabetesa tip 2 kao i demecije. 

 

 

Dok druge naučne studije upozoravaju da bi kafa mogla da utiče negativno na krvni pritisak ili kardiovaskularne bolesti, dr Stefan Petersen sa Kvin Meri univerziteta, jedan od autora studije, kaže da njihovi nalazi pokazuju kako ne samo da nije štetna, već može biti i korisna.
Petersen ukazuje da je njihova studija rađena na najširem uzorku do sada, i da se fokusirala na kardiovaskularne efekte.

Među gotovo pola miliona ispitanika, 22 odsto njih nije pilo kafu uopšte, 58 je pilo do tri šolje, a ostali više od toga.

U toj grupi zabeležena je i manja stopa oboljevanja od dijabetesa, a naučnici veruju da bi umereno konzumiranje kafe moglo da utiče i na smanjenu pojavu gojaznosti, jer kofein suzbija apetit. Stručnjaci smatraju da je povoljno dejstvo kafe na zdravlje posledica toga što utiče na srce.


Dr Pal Maurovič-Horvat, direktor Centra za medicinska snimanja Semelvajz univerziteta, kaže da su među više od 30.000 ispitanika obavljena i snimanja magnetnom rezonancom, koja su pokazala da umereno ispijanje kafe usporava promene na srcu izazvane starenjem, objavila je mađarska agencija MTI.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15