• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

07.03.2022

12:04

TOP 10 KUĆNIH TRETMANA ZA LEČENJE AKNI I BUBULJICA! Sve što vam je potrebno već imate u kuhinji!

Shutterstock

Zanimljivosti

TOP 10 KUĆNIH TRETMANA ZA LEČENJE AKNI I BUBULJICA! Sve što vam je potrebno već imate u kuhinji!

Podeli vest

Ukoliko niste u prilici da idete kod kozmetičara, sa dosadnim aknama i bubuljicama možete da se "obračunate" i u kućnim uslovima.

Mnogi ljudi imaju problem sa licem, međutim, postoje načini koje možete primeniti i kod kuće, kako bi rešili dosadne, bolne akne i bubuljice. 

Dermatolog specijalista iz "Vera klinike", iz Turske, Mehmet Goker, otkriva čak 10 delotvornih opcija:

1. Kockice leda

- Za upalne procese, hladni oblozi mogu pomoći i umiriti i upalu i bol, kao i crvenilo, iako neće odmah ukloniti akne. Važno je da led ne aplicirate direktno na kožu, već ga umotajte u čistu krpu ili peškir, pre nego što ga prislonite na kožu i držite manje od minut.

2. Maslinovo ulje

Uzroka za nastajanje akni ima mnogo, ali su uobičajno povezani sa hormonima, koji dovode do toga da koža proizvodi više ulja. Stoga verovatno mnogima deluje čudno da nanose još ulja na kožu.

- Osnovni koncept upotrebe maslinovog ulja na koži je da rasprši prirodna ulja tela koja stvaraju akne, razbijajući otvrdnule nečistoće. Budući da je prirodno bogat vitaminima i antioksidansima, možete izbeći da svojoj koži oduzmete sva njena prirodna svojstva, postižući ravnotežu. Počnite umasiranjem maslinovog ulja u kožu nekoliko minuta pre nego što nanesete krpu toplom vodom da obrišete lice.

3. Beli luk

Možda bi trebalo da upozorite vašeg partnera na ovo.

- Ovaj neočekivani lek može delovati "nategnuto", ali antiupalna i antimikrobna svojstva belog luka mogu da pomognu u regulisanju akni. Sve što treba jeste da zasečete beli luk, kako biste došli do njegovih sokova, potom ga direktno natrljajte na problematične regije i ostavite da se apsorbuje preko noći. Ujutru bi crvenilo i otok trebalo drastično da se povuku. 

4. Zeleni čaj

Zeleni čaj ima mnogo benefita od smanjenja rizika od srčanih bolesti i infarkta, do pomaganja pri gubljenju kilograma, pa ne čudi da svoju primenu nalazi i u nezi kože. 

- Zaboravite na primenu ketlera. Da biste zeleni čaj ispravno koristili, potrebno je da izvadite listiće iz kesice i pokvasite ih, pre nego što ih pomešate sa aloe verom i medom za najbolje rezultate. Mešavinu nanesite na lice i ostavite tokom 20 minuta. 

Foto: Shutterstock

zeleni čaj

5. Aloe vera

Verovatno se upoznati sa aloe verom kao lekom protiv opekotina. Ali ima i druge upotrebe, nevezane za izgorelu kožu. 

- Aloe vera se koristi tokom 1000 godina, zahvaljujući njenim prirodnim antiupalnim svojstvima. Zaglađujući kožu, odlična je za rane, iritaciju i ožiljke, nežno pomažući oporavak kože, dok ujedno smanjuje fizičke znake oštećenja. Moćni sastojak se pokazao kao sredstvo za umanjenje hiperpigmentacije kod ožiljaka od akni, kada se primenjuje nekoliko puta dnevno, dovodeći do efektnih rezultata, bez iritiranja kože hemikalijama.

6. Limun

Ideja o tome da stavite limunov sok na bolno mesto je dovoljno da se cimnete, pa budite pažljivi s ovim.

- Sveže ceđen limunov sok može odlično da funkcioniše na ciljana mesta, prodirući kroz kožu i "napadajući" crvenilo u svom izvornom mestu. Crvenila koja su se iznenada pojavila ćete brzo regulisati nanošenjem limunovog soka, tako što ćete ga prvo staviti na vaticu, a potom na određeno mesto, a zatim isprati mlakom vodom.

7. Soda bikarbona

Skoro da ne postoji domaćinstvo koje nema sodu bikarbonu

- Pomešajte vodu i sodu bikarbonu, dok ne dobijete smesu koju ćete potom direktno naneti na akne. Za najbolje rezultate, ostavite na licu oko 20 minuta, dok se ne stvrdne na koži, pre nego je isperete vodom. S obzirom na to da ovaj miks može da isuši kožu, preporuka je i da je nakon ovog tretmana hidrirate odgovarajućom kremom.

8. Jabukovo sirće

- Ovo sirće može da ubije mnoge bakterije, ali ga obavezno prvo razblažite.

9. Med

Med se smatra čudom prirode, a zbog svojih antibakterijskih svojstava, može da pomogne u regulisanju bakterija. Takođe, pomaže kod upale i crvenila. 

- Pre nego što potrčite do kuhinje, budite sigurni da nanosite samo prirodni med. Upotrebite štapić od vate kako biste ga naneli na problematične regije, pre nego što ga isperete, 10 minuta kasnije.

10. Kokosovo ulje

- Kokosovo ulje je mnogima favorit, kada se radi o bjuti rutini, pa ne čudi što ima primenu i kada su akne u pitanju. Takođe ima antibakterijska i antiupalna svojstva, a dovoljno je da ga protrljate među čistim rukama, pa umasirate na kožu i ostavite preko noći, da upije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija