• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.03.2022

09:06

DANAS JE 8. MART! Evo kako da sačuvate SVEŽINU CVEĆA

Shutterstock

Zanimljivosti

DANAS JE 8. MART! Evo kako da sačuvate SVEŽINU CVEĆA

Podeli vest

Ako vas je danas neko obradovao buketom cveća, sigurno ćete želeti da vam ono što duže potraje u vazi

Žene često greše kada je reč o rezanom cveću, jer misle da je dovoljno da jednom dnevno menjaju vodu i drže ga podalje od hladnoće. Ako sledite ova uputstva, cvetni aranžman će vam duže krasiti kuću.

1. Vazu napunite do trećine vodom sa česme. Sa cveća obavezno odstranite donje listove da bi se sprečilo truljenje. Pre nego što u vazu stavite cveće, sačekajte da voda dobije sobnu temperaturu.

2. Važno je i da vaza bude odgovarajuće veličine - širine i visine - da bi svaki struk imao dovoljno mesta da dobije dovoljno vode, a i vazduha i svetlosti.

3. Cveće će duže zadržati svežinu ako mu svaki dan, uz menjanje vode, podrežete krajeve, i to ukoso, pa ga tek onda vratite u vazu.

Foto: pixabay

Probajte i ovo

Za duži vek buketa, u vodu sipati malo šećera ili izdrobljeni aspirin, a cvećari savetuju da napravite konzervans od litra vode sa dodatkom tri kašike šećera i dve kašike belog sirćeta. Šećer hrani biljku, a sirće zaustavlja razvoj bakterija.

4. Prilikom menjanja vode, najpre vazu dobro operite, dodajte u svežu vodu malo soli i na kraju stavite cveće. To je jedan od načina da cveće duže opstane jer so sprečava razvijanje bakterija usled kojih dolazi do bržeg truljenja stabljika.

5. Možda niste znali da vazu sa cvećem treba da držite dalje od voća. Mnoge vrste voća, kao jabuke, u određenoj fazi sazrevanja proizvode etilen - bezbojan gas slabog mirisa koji pospešuje opadanje lišća, povijanje peteljki i otvaranje cvetova. Odnosno, etilen skraćuje životni vek cveća.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija