• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.03.2022

10:59

NOĆNE VEŠTICE UTERALE STRAH U KOSTI NEMCIMA! Od ovih RUSKINJA tresli su se Hitlerovi vojnici (FOTO)

Zanimljivosti

NOĆNE VEŠTICE UTERALE STRAH U KOSTI NEMCIMA! Od ovih RUSKINJA tresli su se Hitlerovi vojnici (FOTO)

Podeli vest

One su uterivale strah u kosti Nemcima

Nemci su ih se toliko plašili da noću nisu smeli da pale cigarete kako ih Noćne veštice ne bi videle.

Uvek su letele noću, a kada bi se približile meti ugasile bi motor i napale.

Ko su bile Noćne veštice

Noćne veštice su bile prve žene vojni piloti u 20. veku, koje su se borile protiv neprijatelja u Drugom svetskom ratu.

Kada je Nemačka 1941. godine napala Rusiju ženama u Sovjetskom Savezu nije bilo dozvoljeno da pristupe vazduhoplovnim snagama, mogle su da budu samo na linijama fronta.

Nezadovoljne tom odlukom, žene su želele da promene istoriju i stanu rame uz rame sa muškarcima i u vazduhu. Tada je pukovnik Marina Raškova uz podršku hiljada dama zatražila od Josifa Staljina da ukine zabranu i dozvoli ženama da budu borbeni piloti.

Tako su nastale tri borbene grupe - 586. puk, 587. puk i najčuveniji 588. puk, a Sovjetski Savez je time postao prva zemlja koja je dopustila ženama da upravljaju borbenim avionima.

 

 

Na hiljade dama prijavilo se za obuku, a za svaki puk odabrano je po 400 žena koje su za godinu dana prošle obuku. Kako Rusi u to vreme nisu imali žene vojne pilote, ove heroine nosile su široke uniforme i prevelike čizme, ali to ih nije sprečilo da postanu najbolje.

Noćne veštice imale su samo kompas, kartu, štoperice, olovke i svetiljke, ali su uspešno izvršile 30.000 bombaških napada.

 

 

Avion Polikarpov Po-2, dvosed sa otvorenim kokpitom, nije pružao nikakvu zaštitu, bio je mali i mogao je da nosi samo dve bombe odjednom, pa su tako morale da izvode više bombardovanja tokom noći. Ipak postojale su i neke prenosti, avion je bio lagan i primitivne konstrukcije pa ga je bilo teško uočiti na radaru.

Naziv su im dali Nemci koji su pričali da je to zvuk veštičje metle, a kada je komanda 588. puka saznala za nadimak bili su ponosni.

Kolika pretnja su bile po Nemačku vojsku govori podatak da su Nemci svakom vojniku koji bi uspeo da pogodi jednu od Noćnih veštica dodeljivali prestižnu medalju - Gvozeni krst.

Tokom rata trideset dve "Noćne veštice", uključujući i Raškovu, izgubile su živote u borbi. Dvadeset i dve heroine osvojile su najviše odlikovanje svoje zemlje - Nagradu heroja Sovijetskog saveza.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija