• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.04.2022

14:28

SPREMITE SE ZA FARBANJE JAJA! Najlepše nijanse i šare se "primaju" na potpunoj beloj ljusci

Zanimljivosti

SPREMITE SE ZA FARBANJE JAJA! Najlepše nijanse i šare se "primaju" na potpunoj beloj ljusci

Podeli vest

Bliži se Vaskrs, a sve iskusne domaćice pripremaju se za farbanje jaja

Neke domaćice farbaju jaja i četvrtkom, a većina ipak to čini petkom, jer se u narodu smatra da se na Veliki petak jaja najbrže skuvaju.

Šareno, šarenije

Da bi jaja bolje primila boju i izgledala što lepše, obično se biraju ona sa što beljom ljuskom. Ali, čak i ako ne možete da nađete bela jaja, ona sa tamnijom ljuskom možete sami da izbelite.

Prvi način je da jaje stavite u staklenu posudu i prelijete ga sirćetom. Ostavite ga da stoji dok ne primetite da se tečnost postepeno boji.

Za drugi način potreban vam je rastvor čaše sirćeta i čaše vode u kojoj ćete kuvati jaja na umerenoj temperaturi. Kad voda počne da ključa, smanjite temperaturu na najslabije i ukoliko je potrebno skinite penu. Ostavite jaja da se kuvaju još 10 minuta. Posle toga prohladite jaja hladnom vodom, isperite ih pod mlazom vode brišući ih sunđerom ili krpom.

Foto: Pixabay

Farbanje jaja

Pačija i guščija jaja su prirodno bela i pogodna su za farbanje pastelnim bojama, ali im je cena višestruko skuplja od kokošijih.

Stara farba

Ako su vam ostale kesice boja u prahu od prošle godine, slobodno ih možete iskoristiti i ove. One, naime, nemaju rok trajanja. Jedini problem može da bude da je kvalitet boje loš, pa bi nijansa bila slabija. Bolje je da stavite više sadržaja kesica u istu količinu vode, bez obzira na to što piše u uputstvu.

Ako se prvi put odlučujete za boje iz tuba, neka vas ne buni što će vam na početku bojenja izgledati da su apsolutni promašaj. Obavezno koristite rukavice, istisnite malo boje na dlan i valjajte jaje po dlanu.

Postepeno dodajte kap po kap boje i slobodno kombinujte više nijansi. Svako kotrljanje će upiti boju, a mrlje koje mogu da vas nateraju da odustanete od ovog načina farbanja će se osušiti i biće neobična šara.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija