• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.04.2022

14:07

PRIPREMITE SE ZA FARBANJE JAJA! Najlepše nijanse i šare se "primaju" na potpunoj beloj ljusci, a ako ta nemate ovo treba da URADITE

Pixabay

Zanimljivosti

PRIPREMITE SE ZA FARBANJE JAJA! Najlepše nijanse i šare se "primaju" na potpunoj beloj ljusci, a ako ta nemate ovo treba da URADITE

Podeli vest

Pripreme za praznovanje Vaskrsa ulaze u završnicu, bar što se nabavke za trpezu i ukrašavanja jaja tiče

 Neke domaćice farbaju jaja i četvrtkom, a većina ipak to čini petkom, jer se u narodu smatra da se na Veliki petak jaja najbrže skuvaju.

Šareno, šarenije

Da bi jaja bolje primila boju i izgledala što lepše, obično se biraju ona sa što beljom ljuskom. Ali, čak i ako ne možete da nađete bela jaja, ona sa tamnijom ljuskom možete sami da izbelite.

Prvi način je da jaje stavite u staklenu posudu i prelijete ga sirćetom. Ostavite ga da stoji dok ne primetite da se tečnost postepeno boji.

Foto: Pixabay

Farbanje jaja

Za drugi način potreban vam je rastvor čaše sirćeta i čaše vode u kojoj ćete kuvati jaja na umerenoj temperaturi. Kad voda počne da ključa, smanjite temperaturu na najslabije i ukoliko je potrebno skinite penu. Ostavite jaja da se kuvaju još 10 minuta. Posle toga prohladite jaja hladnom vodom, isperite ih pod mlazom vode brišući ih sunđerom ili krpom.

Pačija i guščija jaja su prirodno bela i pogodna su za farbanje pastelnim bojama, ali im je cena višestruko skuplja od kokošijih.

Stara farba

Ako su vam ostale kesice boja u prahu od prošle godine, slobodno ih možete iskoristiti i ove. One, naime, nemaju rok trajanja. Jedini problem može da bude da je kvalitet boje loš, pa bi nijansa bila slabija. Bolje je da stavite više sadržaja kesica u istu količinu vode, bez obzira na to što piše u uputstvu.

Foto: Pixabay

Jaja

Ako se prvi put odlučujete za boje iz tuba, neka vas ne buni što će vam na početku bojenja izgledati da su apsolutni promašaj. Obavezno koristite rukavice, istisnite malo boje na dlan i valjajte jaje po dlanu. Postepeno dodajte kap po kap boje i slobodno kombinujte više nijansi. Svako kotrljanje će upiti boju, a mrlje koje mogu da vas nateraju da odustanete od ovog načina farbanja će se osušiti i biće neobična šara.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija