• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/N.L.

24.04.2022

12:53

Klasici vidaju rane! Psiholog otkriva sva ČAROBNA DEJSTVA MUZIKE i koja je "doza" DELOTVORNA!

Zanimljivosti

Klasici vidaju rane! Psiholog otkriva sva ČAROBNA DEJSTVA MUZIKE i koja je "doza" DELOTVORNA!

Podeli vest

Sviranje i slušanje muzike povećava verbalnu inteligenciju, muzika ubrzava oporavak nakon bolesti, a čak i tužne pesme deluju kao terapija, tvrde stručnjaci

Koliko muzika snažno utiče na ljude, i to još u prenatalnom periodu, pokazuju brojna istaživanja tokom kojih je praćeno kako fetus reaguje na različite vrste muzike, naročito na Mocarta, kaže psihoterapeut Aleksandra Janković.

- Melodija  je, kao i ritam, nešto što nam je dato, a izbor vršimo u skaldu sa rapoloženjem. Recimo, ako smo u (ljubavnom) bedaku, znamo da se okrenemo onim “kukumakalicama”, iako ih pod narmalim okolnostima možda preziremo… Ovo činimo iz potrebe da se identifikujemo sa nekim ko je prošao kroz slično emotivno iskustvo - navodi Aleksandra Janković.  

Foto: pexels.com

U duhovnom smislu muzika pokreće izvesna osećanja i sve religije je rado koriste

U duhovnom smislu muzika pokreće izvesna osećanja i sve religije, uključujući i pravoslavnu, je rado koriste, dodaje psihoterapeut.

'Lekoviti' muzičari

Note ovih klasičnih muzičara dokazano deluju na sledeće bolesti:

Johan Sebastijan Bah - visok krvni pritisk
Đuzepe Verdi - migrena
Antonio Vivaldi - epilepsija
Mocart - erektilna disfunkcija
Antonjin Dvoržak - hipotenzija
Mihail Glinka - dijabetes  
Johanes Brams - astma
Čajkovski i Nofler - povišen holesterol

- U ovo vreme emotivne blokiranosti i duhovne anesteziranosti neko može da izjavi da ne oseća ništa, ali kada čuje određeni niz tonova, ili takt ono što je bilo skriveno izlazi na površinu – kaže Jankovićeva i dodaje:  

- Naravno svima nam je poznato koliko je muzika zabavna i podstiče radost, a u tom kontekstu može da posluži i kao sredstvo komunikacije. Takođe, ne treba zaboraviti da ona razvija zajedništvo i pripadnost. Zato države, baš kao i razne organizacije imaju himnu, pa čak i parovi imaju svoju stvar – objašnjava psihoterapeut.  

Razvoj inteligencije

A šta kažu istraživanja? Sviranje nekog instrumenta ili učenje pevanja neće samo poboljšati muzičke sposobnosti, već može da unapredi kognitivne i govorne veštine pojedinca, pokazala je studija britanskog Univerziteta Sv. Andreas na deci uzrasta do 11 godina. Oni koji su pohađali muzičku školu na testovima verbalne inteligencije imali su za oko 30 odsto bolje rezultate od svojih vršnjaka koji se nisu bavili muzikom.

Foto: Shutterstock

Uz muziku sa lakše vežba

Zbližava ljude

Muzika je i društvena aktivnost, a to dokazuju studije prema kojima ljudi osećaju veliko zadovoljstvo kod zvučnog sinhronizovanja s drugima. Recimo, pevanje u houru ili sviranje u bendu povećava društvene veze među članovima te grupe, a jača se osećaj prijateljstva i međusobnog razumevanja, bez obzira na razlike u karakterima.

Prevencija srčanih bolesti

Stres i teskoba, ali i ozbiljniji simptomi kardiovaskularnih bolesti mogu se ublažiti slušanjem muzike, pokazala je analiza preko 25 naučnih studija. Prema njima, slušanje omiljene muzike stabilizuje rad srca, smanjuje vrednosti krvnog pritiska i generalno umanjuje stres.

Foto: Pixabay

I tužna muzika leči

I tužna muzika leči

Stara poslovica kaže da kad ništa ne pomaže, samo muzika briše suze i hrabri srce, a to potvrđuje i nauka. Prema studijama, tužne pesme imaju efekt katarze i podstiču na suočavanje s tugom. Zbog toga je terapija tužnom muzikom mnogima pomoć nakon prekida ljubavnih veza i drugih traumatičnih životnih iskustava.

Preporučena doza

Da bi se postiglo blagotvorno dejstvo potrebno je slušati muziku svakodnevno, dva puta, ujutru i uveče, po najmanje 12 minuta, tvrde stručnjaci. Naime, kada osoba sluša muziku koja joj odgovara, onda se luči dopamin, poznat kao hormon zadovoljstva, koji snižava krvni pritisak i usporava srčani rad. Pozitivni efekat traje 12-ak sati, posle čega se srčana frekvencija vraća na staru meru, zbog čega je potrebno ponovo je slušati da biste bili 24 sata pod pozitivnim dejstvom. Izbor muzike je proizvoljan, ali se najbolji rezultati postižu uz Mocarta, Baha i Betovena.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17