• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

05.06.2022

17:43

Kako postati SAVRŠENI TURISTA? Mali saveti, velika pomoć!

Zanimljivosti

Kako postati SAVRŠENI TURISTA? Mali saveti, velika pomoć!

Podeli vest

Nove cipele ostavite kod kuće, pre puta posetite lekara, ponesite omiljenu šolju za kafu…

Bez obzira na to kuda nameravate da se otisnete na put, nije na odmet da pre polaska pročešljate jednostavne savete kako bi vam odmor protekao baš onako kako ste planirali… 

* Pre putovanja opskrbite se informacijama o odredištu. Iako većinu zanimljivosti možete da nađete na internetu, posetite knjižaru i nabavite knjige, časopise i karte o izabranom odredištu kako biste pronašli svaku pojedinost.

Foto: Shutterstock

Ne krećite na put sa novim parom cipela

Turistov najveći neprijatelj može postati novi par cipela. Razgazite svaki par koji nameravate da ponesete sa sobom. Verujte, nećete zažaliti.

* Poseban oprez potreban je uz pasoš. Ne stavljate ga u kofer s odećom. Dobra ideja je poneti fotokopije svih važnih dokumenata koje ne držite u blizini originala kako bi i u slučaju nestanka istih imali dokaz o državljanstvu.

Pre puta posetite lekara

* Pre puta posetite lekara i obavite sve potrebne specijalističke preglede.

* Jedna od najčešćih grešaka prilikom putovanja je pakovanje prevelike količine odeće. Odvojte ono što mislite da će vam trebati, pa spakujte dve trećine od toga.

* Dobro je poneti nekoliko plastičnih kesa u koje ćete stavljati prljavo donje rublje, vlažne peškire i prljave cipele.

Foto: pexels.com

Ponesite dve trećine odeće od planiranog

* Nakon što spakujete kofere (ako nisu na točkiće), nosite ih desetak minuta po kraju kako biste videli da li su vam preteški. Ukoliko jesu, ponovno pregledajte listu i izvadite nepotrebne stvari.

* Kako bi izdržali dug i naporan let, dobro je nekoliko puta prošetati do toaleta kako biste se umili i oprali zube. Tako ćete zadržati budnost, a o dobrobiti za cirkulaciju ne moramo ni da govorimo.

* Odeća se malo izgužvala? Ponesite na put malu bočicu s raspršivačem, napunite je vodom, pošpricajte odeću i ostavite je neko vreme da visi. Obično upali.

Proverite kada vam ističe pasoš

* Osigurajte sve vrednosti koje morate da ponesete sa sobom pre polaska. Najbolje je poneti ono za čime nećete žaliti ako ga izgubite.

* Ukoliko planirate put van zemlje proverite kada vam ističe pasoš i da li važi narednih pola godine.  

* Dobro je u putnu torbu spakovati sitnice koje mogu da vam spasu put, poput gumica, male tube lepka, zihernadli, igle i konca, selotejpa. Zauzimaju malo prostora, a dobro dođu prilikom manjih kriznih stanja.

Foto: stocksnap.io

Pasoš treba da važi minimum šest meseci

* Izbjegavajte “duty free shopove” na aerodromima. Cene u njima su znatno više nego u dobrim robnim kućama.

* Nikada, ali baš nikada ne ostavljajte novac, vredne stvari ili pasoš bez nadzora.

Pribor za buđenje

* Obavezno probajte jela lokalne kuhinje. U protivnom biste mogli da provedete ceo život jedući isključivo pljeskavice i ćevape, a to bi stvarno bila šteta.

* Dobra ideja je spakovati „pribor za buđenje“. Neka uključuje omiljenu šolju, kašičicu, kafu ili čaj, zaslađivač, mleko za kafu i mali grejač za vodu. S tim priborom dan će vam početi lepše.

* Unapred se raspitajte koga zvati ukoliko vam ukradu ili izgubite kreditnu karticu ili čekove.

Foto: Shutterstock

Omiljena šolja za kafu će vam ulepšati put

* Ukoliko na putovanju planirate da dosta kupujete, obavezno ponesite tanku platnenu torbu. Na povratku kući sve što ste pazarili spakujte u tu torbu. To će ubrzati pregled na carini.

* Da li ste razmišljali o paketu za prvu pomoć za vreme putovanja? Obavezno ponesite malo pakovanje troprocentnog hidrogena, hanzaplast i gazu.

* Opskrbite se dovoljnom količinom sitnog novca da imate pri ruci čim dođete u stranu zemlju. Trebaće vam za kafu, vodu i ostale sitnice. 

Uvek nosite toalet papir

* Ne brinite se zbog davanja napojnica. Ukoliko vas neko zaista zadovolji svojom uslugom, nagradite ga. Ukoliko niste, ne dajte ništa. Jednostavno, zar ne?

* Raspitajte se o vremenskim prilikama zemlje u koju putujete.  Najbolje se pripremiti i poneti jeftinu, laganu kišnu kabanicu.

Foto: Shutterstock

Ne zaboravite kabanicu

* U ručnoj torbi uvek nosite toalet papir. Lagan je i ne smeta, a može da zameni i higijenske prekrivače za klozetske daske.

* Zapakovane semenke cveća koje ste poneli od kuće mogu da budu odličan poklon stranom prijatelju. Lagani su za nošenje i ne zauzimaju mnogo mesta, a ujedno su i divan suvenir. Ukoliko ih kupite na putu, zasadite ih na povratku kako bi vas uvek podsećali na to putovanje.

* Nikada nemojte smetnuti s uma staru poslovicu izletnika: “Nemoj da stojiš ako možeš da sedneš, nemoj da sedneš ako možeš da legneš i nikada ne propusti priliku da odeš u toalet”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17