• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

02.07.2022

17:50

5 stvari koje SVAKO može da uradi, a USPORAVAJU STARENJE!

Shutterstock

Zanimljivosti

5 stvari koje SVAKO može da uradi, a USPORAVAJU STARENJE!

Podeli vest

Niko nije oduševljen činjenicom da stari, ali postoje određene stvari koje ovaj proces mogu da uspore

Iako proces starenja ne možemo da zaustavimo, to ne znači da ne možemo da ga usporimo i to uz samo malo korigovanje svakodnevnih aktivnosti:

1. Vežbajte redovno

Da bi vaša koža izgledala mlada, pojačajte svoju rutinu vežbanja.

- Nalazi iz nekoliko studija sugerišu da umerena vežba može poboljšati cirkulaciju i ojačati imuni sistem - kaže Američka akademija za dermatologiju.

- Ovo, zauzvrat, može koži dati mlađi izgled.

Stručnjaci preporučuju najmanje 150 minuta aktivnosti umerenog intenziteta (ili 75 minuta snažne aktivnosti) nedeljno.

2. Uzmite vitamin C

Vitamin C, snažan antioksidans, je od vitalnog značaja za proizvodnju kolagena, jednog od proteina koji koži daju mladalački volumen i tonus. Prema istraživanjima iz 2021. objavljenom u časopisu "Molecular Biology Reports", vitamin C takođe može zaštititi od skraćivanja telomera, delova hromozoma koji sadrže informacije o DNK i koji postaju kraći kako stare. Jedenje puno voća i povrća sa visokim sadržajem vitamina C odličan je potez za vaše zdravlje u celini.

3. Spavajte dovoljno

Ako ne spavate dovoljno, ne samo da se osećate umorno i umorno – to vas bukvalno može ostariti. Prema studiji objavljenoj u "Clinical and Ekperimental Dermatology", žene koje su prijavile da imaju loš san imale su 30 odsto bolji "oporavak od barijere kože" od žena koje su loše spavale i imale su "značajno niže unutrašnje starenje kože". Tokom spavanja, nekoliko telesnih sistema se resetuje i popravlja, uključujući imuni sistem i kožu.

Foto: Shutterstock

spavanje

4. Dosledno nosite kremu za sunčanje

Ako radite samo jednu stvar da sprečite starenje kože, učinite to ovako: Ne preskačite kremu za sunčanje. Izlaganje UV zračenju sunca odgovorno je za 80 odsto starenja kože. Fotostarenje može izazvati bore, pege, opuštenu i grubu kožu. Da biste to izbegli, koristite dnevnu hidratantnu kremu sa kremom za sunčanje. Stručnjaci preporučuju mineralne kreme za sunčanje (kao što su one koje sadrže cink ili titanijum dioksid) sa više od 30 SPF.

5. Smanjite unos alkohola

Prekomerno uživanje u alkoholu može ostaviti dugotrajan mamurluk, kao i ubrzano starenje kože. U širokoj studiji, istraživači su analizirali znake starenja kod više od 3.200 žena širom sveta, u poređenju sa konzumiranjem alkohola. Obilno konzumiranje alkohola (više od osam pića nedeljno) bilo je povezano sa "povećanim borama, natečenošću ispod očiju, gubitkom volumena srednjeg dela lica i krvnim sudovima", napisali su naučnici. Da biste održali mladalački sjaj i zaštitili svoje zdravlje u celini, pijte alkohol samo umereno - prenosi eatthis.com.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija