• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.07.2022

09:46

NAJPOPULARNIJE MUŠKO I ŽENKO IME U SRBIJI! Imaju MOĆNU simboliku, a evo zbog čega ih roditelji BIRAJU

Shutterstock

Zanimljivosti

NAJPOPULARNIJE MUŠKO I ŽENKO IME U SRBIJI! Imaju MOĆNU simboliku, a evo zbog čega ih roditelji BIRAJU

Podeli vest

Republički zavod za statistiku (RZS) je nedavno objavio spisak od deset najpopularnijih muških i ženskih imena u našoj zemlji tokom prošle godine, a roditelji se trude da deci daju što zanimljivija. Pojedini roditelji žele da ispoštuju tradiciju, dok drugi nastoje da budu moderni

10 NAJPOPULARNIJIH ŽENSKIH IMENA

Sofija
Dunja
Mila
Sara

Teodora
Una
Milica
Tara
Nikolina
Nađa

Verovatno ste primetili da su na spisku kratka ženska imena koja su internacionalna. Njapopularnije među njima je Sofija, a mi vam prenosimo njegovo značenje.

Foto: Pixabay

Beba

Ime Sofija je poreklom iz grčkoj jezika i potiče od istoimene reči "sofija" (Σοφία), što možemo prevesti kao mudrost, znanje, veština, pamet... Isti koren reči ima i svima dobro poznata reč "filozofija". O starosti samog imena svedoči i postojanje Crkve Svete Sofije u Ohridu, koja je nastala u 10. veku, piše Blic žena.

Ukoliko se pitate šta ime Sofija podarzumeva, može da znači "ona koja je mudra", "žena velikog znanja", "ona koja je vešta", "pametnica"...

10 NAJPOPULARNIJIH MUŠKIH IMENA

Luka
Lazar
Vuk
Vasilije
Stefan
Bogdan
Aleksa
Vukan
Filip
Vukašin

 

Oni roditelji koji su inspirisani verom i tradicijom, sinovima često daju ime Luka, a mi vam otkrivamo njegovo značenje.

Ovo je godinama unazad ime koje je na vrhu omiljenih u našoj zemlji, a ime je poreklom iz Grčke. Ime je izvedeno od reči "luks" (Λουκάς), što se previde kao svetlost, sjaj, blistavost, ono što svetli i što obasjava.

Postoji verovanje sa sinovi koji nose ime Luka sa sobom nose svetlost i pomažu drugim ljudima.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija