• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

01.09.2022

20:06

NIJE TO NIŠTA, NEMOJ DA PLAČEŠ! Ako i vi OVAKVE STVARI govorite detetu - GREŠITE! Psiholog otkriva ZAŠTO to nije dobro!

Zanimljivosti

NIJE TO NIŠTA, NEMOJ DA PLAČEŠ! Ako i vi OVAKVE STVARI govorite detetu - GREŠITE! Psiholog otkriva ZAŠTO to nije dobro!

Podeli vest

Određene stvari koje govorite detetu mogu uticati na njihovo kasnije poimanje emocija

Iako vam je sigurno nekada prošlo kroz glavu "ma nema veze, on/ona je mali, preguraće to", deca umeju da budu veoma osetljiva i da sa nekim stvarima nikada ne uspeju da se izbore.

Ono šta nikako ne treba zanemarivati su njihova osećanja, o čemu putem društvenih mreža govori i Milena Buđevac, dečji psiholog:

- Zamislite da se vi rasplačete, rastužite ili naljutiti, a neko, od koga ste očekivali podršku i razumevanje, vam kaže :"Ma daj, što si luda? Nemaš razloga za to." ⁣⁣
⁣⁣
⁣⁣Šta tada pomislite? ⁣⁣
⁣⁣
Možda "Ova osoba me ne razume, ona nema pojma kroz šta ja prolazim. Ja se osećam tužno a ona umanjuje značaj mojih emocija"? ⁣⁣
⁣⁣
To onda može da izazove razočaranost, bes ili odustajanje od toga da sa tom osobom podelite šta osećate. ⁣⁣Nema svrhe, ne razume vas ili ne može da podnese da da vi plačete. ⁣⁣Toj osobi je teško da sluša vaše plakanje, pa vas zato ućutkuje (nekada i umiruje).⁣⁣ ⁣⁣Onda se još osećate glupo što ste i pokušali da objasnite - kaže Milena i dodaje:
⁣⁣
- E sada, kada je tako teško nama odraslima, da dozvolimo sebi da osećamo sve što osećamo i da pokažemo pred drugima, zamislite onda kako je teško deci!? ⁣⁣
⁣⁣
⁣⁣Stalno im neko nešto osporava. "Ne bi trebalo da se ljutiš. Nije to toliko strašno. Prestani da plačeš.

Foto: Shutterstock

razgovor

Svaki put kada uplakanom detetu kažete:

  • Nije to ništa, ma hajde
  • Ma ništa to ne boli
  • Nema veze, pusti to
  • Nije važno, ne plači sada
  • Ne bi trebalo zbog toga da plačeš - doslovno poričete realnost svoga deteta i tako činite dve loše stvari:

1. Učite ga da ne veruje sebi i svom doživljaju, svojim emocijama. To onda dete usvaja i nastavlja dalje tako kroz život (verujući više tuđem sudu, nego svom osećaju).

2. Šaljete poruku, ako se tako oseća, onda nešto nije u redu sa njim (jer vi kažete da nema razloga da plače, a ono plače). To izaziva osećaj neadekvatnosti, slabosti i krivice, nerazumevanja i nepravde.

Emocije su tu sa razlogom, da nas nešto nauče, da nas motivišu, da nas nateraju da o nečemu razmislimo ili preispitamo.

"Guranjem pod tepih" (poricanjem, potiskivanjem ili umrtvljivanjem osećaja) one ne nestaju. Samo nam se vrate kao bumerang, onda kada ih najmanje očekujemo.

Dopustite deci da iskažu svaku emociju. Svaka emocija je ok, ali nije svako ponašanje ok. Naučite ih kako da adekvatno izraze emociju, a ne da je potiskuju.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija