• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

10.09.2022

21:33

TAJNA DUGOVEČNOSTI! Ovako je kraljica Elizabeta održavala fizičku i mentalnu spremnost sve do samog kraja!

AP/Tanjug

Zanimljivosti

TAJNA DUGOVEČNOSTI! Ovako je kraljica Elizabeta održavala fizičku i mentalnu spremnost sve do samog kraja!

Podeli vest

Kraljica Elizabeta je preminula u 96. godini, a sada je otkriveno i kako je doživela ovako duboku starost

Veruje se da je kraljica Elizabeta mogla tako graciozno da stari, jer je držala svoj um stimulisanim i telo aktivnim, sve do poslednjih meseci.

Ona je provodila sate i sate čitajući i učeći svakog dana i, uprkos trudu talentovanog tima kuvara, uglavnom je jela istu uravnoteženu ishranu.

Njeni voljeni korgiji, koje je religiozno šetala dva puta dnevno do prošle godine, i konji koje je jahala sve do samo nekoliko nedelja pre smrti, dali su joj zdravu dozu vežbanja.

Ali njen osećaj dužnosti i neraskidiva veza sa pokojnim suprugom princom Filipom, nesumnjivo su joj dali podsticaj da nastavi dalje. Tek nakon što je vojvoda od Edinburga preminuo u aprilu 2021. godine, kraljičino zdravlje je naglo počelo da se pogoršava.

Njena majka, kraljica majka, živela je 101 godinu, što sugeriše da je dugovečnost nešto što je uobičajno u njenoj porodci.

Pa, kako je kraljica Elizabeta mogla da ostane tako u formi i zdrava?

Foto: AP Philip Toscano

kraljica Elizabeta

Vežbanje

Elizabeta II nije sledila strogi program vežbanja, ali je fizička aktivnost bila veliki deo njenog svakodnevnog života.

U Bakingemskoj palati šetala je svog voljenog ljubimca korgija dva puta dnevno, jednom oko podneva nakon što su psi ručali, gde je često bila u pratnji lakeja, a drugi put kasnije popodne.

Kraljica je takođe uživala u dugim šetnjama na teritoriji Balmorala, gde je boravila tokom letnjeg raspusta i provela svoje poslednje trenutke.

Ona je nastavila da šeta svog korgija dva puta dnevno, sve do kraja 2021. kada je njeno zdravlje počelo da se pogoršava i kada je postala je previše slaba.

Stimulacija mozga

Otkako je postala kraljica 1952. godine, Elizabeta je skoro svakog dana u godini dobijala veliku crvenu kutiju punu papirologije, osim na svoja dva zvanična slobodna dana, Božića i Uskršnje nedelje.

U kutiji su se nalazili parlamentarni izveštaji, obaveštajni dokumenti i drugi papiri koji su služili za prenošenje dnevnih izveštaja kraljici.

Kažu da je ona svakog jutra provodila tri sata prolazeći kroz sve to.

Pre nego što se zaglavila u svom službenom poslu, kraljica je svakog dana počela da prelistava više novina ili da za doručkom sluša staromodni tranzistorski radio.

Na tipično veče moglo bi se videti kako kraljica uživa u igri "Scrabble" sa svojim mužem ili, mnogi će biti iznenađeni da čuju, sklupčana na sofi i posmatra Ulicu krunisanja.

Kraljica bi obično legla u krevet oko 23 sata sa svojim dnevnikom ili ludim romanom.

Foto: Reuters

kraljica Elizabeta

Ishrana

Kraljica nikada nije izgledala gojazna, čak ni u poznim godinama kada je fizički usporila i postala manje aktivna.

Ovo je bez sumnje delimično bila činjenica da je jela uglavnom istu rotaciju obroka svakog dana. Daren Mekgrejdi, bivši kraljevski kuvar, otkrio je 2020. da "kraljica nije gurman", za razliku od svog muža.

Ona je navodno započinjala svoj dan čajem i keksa.

Zatim je uzimala svoj glavni doručak u svojoj privatnoj trpezariji u Bakingemskoj palati, sa žitaricama, jogurtom, tostom i marmeladom, za koje se kaže da su bili njeni omiljeni.
Kraljica je povremeno za doručak uživala u kiperima, za koje se pričalo da su joj se svideli tokom ratnih godina kada se konzervisana riba lako mogla sačuvati, ili dimljena vahnja.

Ove ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju upalu, uklanjaju plak iz naših krvnih sudova i održavaju normalno kucanje srca.

Njihov visok sadržaj proteina i nizak sadržaj kalorija čini ih odličnom super-hranom za održavanje zdravih kostiju i vitkog tela u starosti.

Kraljica je uživala u jednostavnim jelima za ručak i večeru, u tanjiru povrća i crvenog mesa, živine ili ribe. Rečeno je da izbegava jednostavne ugljene hidrate kao što su testenina i krompir, kada jede sama.

Ovi niskokalorični obroci ostavljali su joj dovoljno mesta za parče torte ili pogačice uz njen popodnevni čaj, a da pritom ne postane gojazna.

Strukturisana rutina

Za kraljicu se kaže da je bila žena navike.

Prema Brajanu Kozlovskom, koji je pisao o kraljičinoj svakodnevnoj rutini 2020. godine, njen dan je prolazio ovako:

  • Kraljica se budila u 7.30 ujutro
  • Uživala u šoljici čaja
  • Kupatilo pre doručka
  • Pregleda preko nekoliko novina ili sluša radio za doručak
  • Pregleda njene crvene kutije i vodi sastanke
  • Popodnevne posete ispred palate, nazad u vreme za popodnevni čaj
  • Čita više skupštinskih izveštaja
  • Mogući koktel prijem ili javna večera ili igranje društvene igre/gledanje TV-a.
  • U krevetu do 23 sata sa svojim dnevnikom i knjigom

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija