• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.09.2022

11:06

DA NE POVERUJEŠ! Australijski matematičar može da izračuna koje su vam godine najbolje za ženidbu

Zanimljivosti

DA NE POVERUJEŠ! Australijski matematičar može da izračuna koje su vam godine najbolje za ženidbu

Podeli vest

Australijski matematičari osmislili su formulu po kojoj se lako može izračunati kada je pravo vreme za ženidbu i udaju! Mnogi sumnjaju u preciznost ovog proračuna, ali ipak, zabave radi, svako može da proveri da li se srce i matematika negde poklapaju

- Korišćenje matematike u ljubavnim pitanjima oduvek je opasno. U životu se susrećemo s jakim emocijama i treba dobro razmisliti. Medutim, ako želite da izračunate pravi trenutak kada je vreme da postanete ozbiljni, to vam može pružiti ovaj matematički okvir - smatra profesor matematike Entoni Duli sa univerziteta u Sidneju, piše "Dejli mejl".

Za ovu računicu su samo potrebni broj godina kada ste prvi put počeli da razmišljate o braku i broj godina koje postavljate sebi kao gornju granicu za ženidbu.

Profesor Duli ovu formulu nazvao je "formula za pravo vreme" i ona se bazira na statističkoj tehnici poznatoj kao optimalan prekid ili najbolje vreme da se učini nešto.

Foto: Pixabay

Venčanje

Kolega profesora Dulija, profesor Brus Braun, priznao je da je sam koristio ovaj proračun za ženidbu. 

1. Odredite gornju granicu za ženidbu (na primer 39) i te godine označite "n"

2. Odredite godine kada ste ozbiljnije počeli da razmišljate o braku (na primer, 20) i te godine nazovite "p"

3. Oduzmite "p" od "n" (39-20) i pomnožite sa 0,368 (19 x 0,368 je 6,992)

4. Saberite 6,992 sa "p" i dolazi se do računice da je 27 godina optimalno vreme za svadbu

Formulu mogu da primene i  žene, uključujući i one koje nisu sigurne da li da prihvate prosidbu. Isto tako, može pomoći i nervoznim muškarcima da izračunaju kada treba da izbegnu ovu vrstu obaveze.

bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija