• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

22.09.2022

17:45

SALAK, BUDINA RUKA, DURIAN... Da li ste čuli za ovih 7 NEOBIČNIH VOĆKI - semenke od jedne podsećaju na ČOKOLADU?!

pixabay.com

Zanimljivosti

SALAK, BUDINA RUKA, DURIAN... Da li ste čuli za ovih 7 NEOBIČNIH VOĆKI - semenke od jedne podsećaju na ČOKOLADU?!

Podeli vest

Uglavnom je njihov ukus poput mešavine ananasa, banane i još neke voćkice

Mnogi ljudi su ljubitelji voća i kod nas se zaista može naći veliki izbor, od jabuka, krušaka, preko lubenica, dinja, trešanja i tako dalje. 

Međutim, postoje razne voćke za koje sigurno niste čuli, niti imali priliku da ih vidite.

- Neke voćke za koje možda i niste čuli konzumiraju se u nekoj drugoj zemlji svakodnevno. Ovo je samo deo voća za koje verovatno nikada niste ni čuli - otkriva nutricionistkinja Nataša Đukić:

SALAK

Zbog crvenkasto-braonkaste ljuspičaste korice, naziva se zmijsko voće, neobičnog je ukusa i lepo miriše. Ukus podseća na mešavinu ananasa, banane i orašastih plodova. Korica je bodljikava, pa ga morate pažljivo oljuštiti.

JACKFRUIT

Jedna voćka može biti teška do 32 kilograma, a dugačka do 91 centimetar. Ukus podseća na mešavinu banane, ananasa i manga, a semenke imaju ukus čokolade kada se isprže.

BUDINA RUKA

Ovo voće se najviše ceni zbog aromatične korice, čiji miris podseća na miris ljubičice. U njoj ima veoma malo kaše, koja može da se jede, tako da je jedva jestiva, a ima ukus koji podseća na limunovu koru. Najčešće se koriste žuti delići, koji se rendaju u salate i koriste u pripremi ribe.

Foto: pixabay.com

budina ruka

KIWANO

Ovo voće je poznato kao afrička bodljikava dinja ili bodljikavi krastavac. Zrelo voće ima ukus koji podseća na mešavinu krastavca, kivija i banane.

DURIAN

Najveća specifičnost ovog voća je užasan miris u kombinaciji sa veoma lepim ukusom. Voće sadrži organski sumpor, što objašnjava njegov miris, a ukus podseća na kombinaciju lešnika sa sirom i nekoliko nijansi drugog voća. Može da izazove nagli porast krvnog pritiska.

TAMARILLO

Tamarillo je rođak paradajza, patlidžana i čili papričice. Ukus podseća na slatko kiseli paradajz i passion fruit. Koristi se i kao dezert i kao dekoracija.

CHERIMOYA

Ovo podseća na sladoled više od bilo čega drugog. Topi se u ustima kao nežan krem i poznato je po svojim lekovitim svojstvima. Smanjuje groznicu od temperature i leči dizenteriju. Jedina mana je što su semenke otrovne.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
cardak

pre 1 godinu

DURIAN je lepljiva vocka sa krupnim kosticama i lokakno stanovnistvom ga redko jede (22 godine centralne afrike)!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Aleksandar Vučić najbolji srpski vladar
Politika

Vučević: Aleksandar Vučić najbolji srpski vladar

Čast mi je što sam Vučićev savremenik, što od njega svakodnevno učim i nazivam ga svojim prijateljem. Sve što sam u politici postigao, postigao sam zahvaljujući upravo njemu, baš kao i svaki drugi funkcioner u Srbiji u poslednjih 12 godina", rekao je predsednik Srpske napredne stranke i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

07.05.2024

12:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija