• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.09.2022

10:16

OVO JE DEVOJKA KOJU JE PRINC FILIP VOLEO PRE KRALJICE! Susret sa Elizabetom promenio je SVE - detalji koje malo ko zna (FOTO)

Zanimljivosti

OVO JE DEVOJKA KOJU JE PRINC FILIP VOLEO PRE KRALJICE! Susret sa Elizabetom promenio je SVE - detalji koje malo ko zna (FOTO)

Podeli vest

Vojvojda od Edinburga, princ Filip, koji je bio 70 godina u braku sa kraljicom Elizabetom II, bio je veoma šarmantan i poželjan neženja. Pre susreta sa kraljicom Filip je voleo kanađanku Oslu Bening

Ona je upoznala je princa Filipa 1939. godine, kada je stanovala kod kume lorda Mauntbatena, Filipovog strica, za kog je mladi princ bio veoma vezan i doživljavao ga je kao očinsku figuru.

Dve godine stariji princ i Osla spojili su se zahvaljujući provodadžisanju Sare Norton, kume lorda Mauntbatena, kog je ona od milošte zvala Ujka Diki.

 

 

- Ujka Diki mi je rekao:

"Mislim da Filip trenutno nema devojku. Voleo bih da mu pronađemo dobru devojku jer on ne poznaje nikoga" - prisetila se jednom prilikom Sara i dodala:

- Ni Osla tada nije imala dečka, pa sam rekla: "Znam, hajde da ih spojimo".

Prva ljubav

Osla je iz Kanade došla u Veliku Britaniju nakon razvoda njene majke, a devojka je bila usamljena i zbunjena.

- Znam da je on bio njena prva ljubav. Godinama mi nije pričala o njemu. Samo bi govorila: "Zaljubila sam se u pomorskog oficira" - prisetila se godinama kasnije Oslina ćerka Dženi Spring i otkrila da joj je jasno

- Potom sam pronašla Filipovu fotografiju, bio je vrlo mladolik, kovrdžave kose... Bilo mi je jasno zašto su se zavoleli. Oboje su bili stranci. Nijedno od njih dvoje nije imalo mnogo iskustva s emocionalnom toplinom i sigurnošću u detinjstvu.

Bili su prelep par. Osla je u to vreme radila u jednoj fabrici i živela kod Mauntbatenove kume Sare Norton i njenog oca. Nije poznato koliko je ova veza bila ozbiljna, a Osline prijateljice pričale su da bi ona pocrvenela kada bi pominjala Filipa i da su u to vreme poljupci u obraz i držanje za ruke u taksiju bili najsmeliji potezi mladih nevenčanih parova.

 

 

Filip i Osla ostali su u kontaktu i tokom Drugog svetskog rata, sve do 1943, kada je princ bio na moru. Te godine je sa svojim rođakom Dejvidom Milfordom Hejvenom odseo u zamku Vindzor, "nemajući gde posebno da ode", a tu je proveo vreme sa mladom princezom Elizabetom (17). Oni su se u tom trenutku poznavali godinama, ali je mlada princeza bila dete u njihovim prvim susretima. Filip je sada, videvši je kao skoro odraslu devojku, prvi put na drugačiji način video Elizabetu i vrlo brzo su se zbližili. Kako je istakla njena guvernanta Merion Kroford, princeza je bila "animirana na način koji ranije nikada nije videla".

Gledali filmove i slušali gramofon

Princ Filip i princeza Elizabeta slušali su gramofon, večerali zajedno, gledali filmove, igrali pantomime, plesali...Brzo nakon toga njegova ljubav prema Osli se ugasila.

Nakon što je napustio Vindzor, Filip je pisao Elizabeti, a u jednom pismu je istakao da o svom "jednostavnom uživanju u porodičnim zadovoljstvima i zabavama", zahvalivši joj se na "osećanju da je dobrodošao".

Foto: Reuters

Elizabeta i Filip

- Bojim se da nisam u stanju da opišem pravim rečima kako se osećam, niti da pokažem svu svoju zahvalnost - napisao je princ.

Osla se 1946. godine udala za ser Džona Heniker-Mejdžora, s kojim je dobila dvojicu sinova i jednu ćerku.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17