• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.09.2022

07:49

RIBAR UPECAO NEOBIČNO STVORENJE! Ovo biće neverovatno podseća na... (FOTO)

pexels.com

Zanimljivosti

RIBAR UPECAO NEOBIČNO STVORENJE! Ovo biće neverovatno podseća na... (FOTO)

Podeli vest

Jedan ribar iz Australije upecao je ajkulu vrlo čudnog i specifičnog izgleda, a nije isključeno da je otkrio novu vrstu

Pecaroš Trapman Bermagui upecao je neobično dubokomorsko čudovište u blizini obale Novog Južnog Velsa u Australiji

On je neočekivan ulov fotografisao i podelio sa svojim pratiocima na mrežama, a na fotografiji se može videti ajkula sa ispupčenim očima i ustima koje izgledaju kao da se smeše dok iz njih vire sitni zubi.

 

 

Iako se na fotografiji primećuju mnogobrojni detalji poput grube kože mrtve ajkule, velika šiljata njuška, ispupčene oči i mnoštvo zuba nalik na sitne iglice, ni stručnjaci a ni laici se ne mogu složiti kojoj vrsti tačno pripada. Mnogi su na objavi prokomentarisali da pripada - brazilskoj ili goblin ajkuli. Međutim, Bermagui se nije složio sa njihovim pretpostavkama i otkrio da je to prema njegovom mišljenju vrsta morskog psa gutljara - Centrophorus moluccensis.

 

 

Da je reč o retkoj vrsti govori i podatak da se ni naučnici ne mogu složiti koja tačno je u pitanju. Direktor laboratorije za ajkule na Državnom univerzitetu Kalifornije Kristofer Lu je izjavio da njega ova riba podseća na ajkulu koja živi u dubokim vodama oko Australije -Dalatias licha-u. Mada on dodaje da je teško odrediti kojoj vrsti pripada jer joj se ne vidi celo telo, kao i da postoji mogućnost kako je u pitanju neka do sada neotkrivena vrsta: "Stalno otkrivamo nove vrste ajkula iz dubokih voda i mnoge izgledaju slične jedna drugoj."

Dok je morski biolog sa Državnog univerziteta na Floridi Din Grab ponudio drugačije viđenje, on sumnja da riba podseća na vrstu iz porodice grenlandskih ajkula - Centroscimnus ovstonii. Međutim, drugi stručnjaci poput Brit Finuči sa Nacionalnog instituta za istraživanje vode i atmosfere na Novom Zelandu veruju da je Trapman možda i bio u pravu. 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija