• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.10.2022

12:34

ORIJENT EKSPRES SE VRAĆA NA ŠINE! Kultni voz koji vozi na relaciji Pariz - Istanbul uskoro ponovo u pogonu (FOTO)

Printscreen You Tube Trek Trendy

Zanimljivosti

ORIJENT EKSPRES SE VRAĆA NA ŠINE! Kultni voz koji vozi na relaciji Pariz - Istanbul uskoro ponovo u pogonu (FOTO)

Podeli vest

Legendarni voz "Orijent ekspres" vratiće se u pogon za najkasnije tri godine i voziće na relaciji Pariz - Istanbul! Francuski i belgijski mediji javljaju da će jedan od najpoznatijih brendova u istoriji svetske železnice ponovo saobraćati, i to u vagonima koji će imati autentičan izgled iz prvih decenija 20. veka, a posao je preuzela francuska kompanija "Akor hospitaliti"

Priča o "novom rađanju" kultnog "Orijent ekspresa", koji je bio sinonim za luksuzna putovanja, započela je sasvim slučajno. Francuski zaljubljenik u vozove Artur Metetal pre sedam godina pronašao je zaboravljene vagone na granici Poljske i Belorusije.

Odmah je krenuo da istražuje, pa je vrlo brzo utvrdio da pripadaju "Orijent ekspresu". Reč je o čak 17 vagona, koji su najverovatnije na pomenutoj destinaciji ostali 1988. godine. Od tih 17 vagona 12 je sa opremljenim sobama, tri su za odmor, jedan za teret i jedan vagon-restoran.

 

 

Metetal, koji je već postavljen za direktora "Akor hospitalitija", kaže da novi enterijer vagona odiše glamurom, što je oduvek bila karakteristika Orijent ekspresa.

- Uspeli smo da karakter i atmosferu ovog voza savršeno prenesemo, samo što je sada sve modernizovano. Ipak, neki ukrasi koje smo zatekli prilikom otkrivanja ostali su netaknuti. Kao da je vreme stalo - rekao je Metetal.

Ova neverovatna vozna kompozicija, koja je dobila na popularnosti i s filmom "Ubistvo u Orijent ekspresu" snimljenom na osnovu istoimenog romana Agate Kristi, biće restaurirana uz pomoć francuskog arhitekte Maksima Donžaka.

 

 

- Pokušao sam da podsetim na istoriju ovog legendarnog voza. Ne samo nostalgijom već i sa željom da produžim njegovu istoriju. Kao da sanjamo - rekao je Donžak.

Posebnu pažnju privukao mu je vagon-restoran, koji je urađen u art deko stilu, s ogledalima na plafonu, a apartmani i sobe su uređeni sa mnogo braon i zlatnih tonova.

bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija