• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

20.10.2022

20:12

SUVE USNE, TREPTANJE, GLEDANJE U STRANU... Možete li da prepoznate kada neko LAŽE? Ovo su NEPOGREŠIVI znaci!

Shutterstock

Zanimljivosti

SUVE USNE, TREPTANJE, GLEDANJE U STRANU... Možete li da prepoznate kada neko LAŽE? Ovo su NEPOGREŠIVI znaci!

Podeli vest

Ukoliko želite da znate da li neko laže, potrebno je samo da obratite pažnju na signale na njegovom licu

Komplikovano je imati posla sa nekim ko nije iskren. Prvo, morate da shvatite da li vas neko zaista laže, a drugo, morate se uhvatiti u koštac sa razlogom zašto su nepošteni. Prijatelji i partneri mogu sakriti istinu iz više razloga, što pitanje "zašto" čini teškim za rešavanje. Ali čak i ako neko ne prizna da laže, određeni izrazi lica bi ih mogli odati - ako znate šta da tražite.

- Znaci lica osobe koja laže mogu biti veoma suptilni i ponekad ih je teško otkriti - kaže za Best Life Kolin Vener, osnivač jedne konsultantske firme.

- Pazite da ne donosite zaključak na osnovu jednog znaka, već tražite nekoliko signala prevare.

Vener dodaje da bi trebalo da identifikujete tri ili više znaka ukupno, ali to ne bi trebalo da traje predugo, jer vam većina lažova daje znak u roku od nekoliko minuta ili čak sekundi.

1. Gledanje u stranu

- Ako primetite da neko izbegava kontakt očima sa vama, to je jasan znak da vam ne govori istinu - navodi jedna terapeutkinja iz Njujorka.

- Ako neko laže, mogao bi pomeriti pogled u ključnom trenutku - kaže ona.

- Pomeranje očiju može biti pokazatelj da razmišljaju o tome šta da kažu sledeće.

Slično tome, Kolin kaže da oči mogu da "lete okolo" kada neko laže.

- Kolutanje očima takođe je pokazatelji da osoba laže. To se može dogoditi podsvesno, ali je i dalje primetno - kaže ona.

2. Zategnuta vilica i čelo

- Lažljivci takođe imaju tendenciju da se napnu kada nisu iskreni, a to može uključivati i zatezanje vilice i čela. Oba su povezana sa "mentalnim naporom i stresom" povezanim sa izgovaranjem laži - kaže Kolin i dodaje:

- Oni se više koncentrišu na ono što govore, nego da jednostavno kažu istinu - objašnjava ona. - Moraju da razmisle o tome šta će reći, kako će zvučati i da li njihova priča ima smisla. Mišići čela se, dakle, napnu.

3. Stisnute ili suve usne

Usta takođe mogu da odaju laž, ali različiti ljudi će pokazati različite znakove. Prema jednom neuropsihologu, to ima veze sa činjenicom da laganje "pokreće automatski nervni sistem vašeg tela".

To može dovesti do suvoće u ustima, kaže ona, što može dovesti do toga da lažov liže ili grize usne kako bi kontrolisao nedostatak vlage. Ako su im usta i suva i zategnuta, možete biti još sigurniji da imate posla sa nekim ko ne govori istinu.

- Lažljivcima se stisnu usta kada pokušavaju da kontrolišu šta će da kažu. Usne se stisnu i blago savij na dole - kaže Venerova.

- Automatska reakcija je držanje zatvorenih usta i potiskivanje istine.

Samira Salivan, stručnjak za veze i provodadžija, dodaje da stisnute usne mogu ukazivati na to da žele u potpunosti da izbegnu temu razgovora.

- To je refleksivni instinkt, koji ukazuje na to da ne žele da govore - primećuje ona.

Foto: Shutterstock

Pinokio

4. Treptanje

Kao što laganje može dovesti do suvoće u ustima, može dovesti i do suvoće očiju, kažu stručnjaci. Neuropsiholog ističe da bi to moglo da dovede do toga da lažovi žmirkaju ili "preterano" trepću, da bi kontrolisali suvoću, ali Venerova sugeriše da bi mogli da trepću, kako bi izgledali opuštenije u razgovoru.

- Treptanje je obično nevoljno i nesvesno - kaže Venerova za Best Life i dodaje:

- Međutim, lažovi imaju tendenciju da trepću češće od običnih ljudi, jer žele da izgledaju smireno i opušteno.

- Sa druge strane, ako neko uopšte ne trepće, to bi trebalo takođe da bude sumnjivo - kaže Džozef Puglisi, izvršni direktor "Dating Iconic".

- Ako mogu da ispričaju svoju priču, a da ne trepnu kapkom ili govore bez emocija, onda možda lažu - kaže on.

5. Potpuna promena u izrazu lica

- Budite oprezni ako se nečiji izraz lica u potpunosti promeni tokom razgovora - kaže Venerova - posebno ako se njegovo lice "promeni iz neutralnog u negativno" i tražite znake besa, straha, tuge ili gađenja. Izrazi lica osobe se menjaju u zavisnosti od toga šta misle - objašnjava ona.

- Um i telo imaju tendenciju da komuniciraju preko lica. Ako vidite da se lice neke osobe menja iz neutralne u negativnu emociju kada je ispitujete u potrazi za istinom, onda znate da se nešto promenilo i da će možda lagati.

- Pored toga, njihovo lice može postati bleđe ako se osećaju kao da su uhvaćeni. Da li ste ikada videli kako nečija koža postaje bela kao duh kada govori? S obzirom na to da ova pojava ukazuje da krv "otiče" iz lica, to bi moglo značiti da osoba laže - sugeriše Samira Saliven.

6. Znojenje lica

Naravno, ponekad je znak laganja manje izraz, a više nešto što se dešava na njihovom licu. Mnogi od nas znaju da je laganje povezano sa znojenjem, ali može biti diskretno, sa dobro iskusnim lažovom. Trebalo bi da obratite pažnju na određene oblasti na njihovom licu koje mogu postati vlažne kada izbegavaju istinu. Slično suvoći, ovo je povezano sa fluktuacijama u nervnom sistemu, kaže Samira.

Znoj se može akumulirati u T-zoni - koja uključuje čelo, nos, gornju usnu i bradu. Kao i kod svih ovih znakova, uvek može postojati drugo objašnjenje (poput vrućeg dana), pa je važno proveriti da li ima više sumnjivih izraza lica, pre nego što nekoga optužite za nepoštenje.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija