• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

29.10.2022

08:20

5 SIGNALA koji otkrivaju da imate posla sa PATOLOŠKIM LAŽOVOM!

Freepik

Zanimljivosti

5 SIGNALA koji otkrivaju da imate posla sa PATOLOŠKIM LAŽOVOM!

Podeli vest

Ako znate nekoga ko često menja svoju verziju priče ili zaista mnogo detaljiše, postoje velike šanse da se radi o patološkom lažovu

Čak i ako ste poznati po svojoj iskrenosti i poštenju, verovatno ste izgovorili bar nekoliko bezazlenih laži u svom životu. Možda ste izmišljali kako biste se izvukli iz obaveza, ili ste možda tvrdili da ste udaljeni pet minuta, kada niste ni izašli iz kuće.

- Povremeno izvrtanje istine neće opterećivati vašu savest, ali neki ljudi imaju zaista neobavezan odnos prema činjenicama. Patološki lažovi lažu namerno i kompulsivno, i pokazuju znake da to čine "bez ikakvog jasnog motiva" - kaže za Best Life Nereida Gonzales-Berios, sertifikovani psihijatar.

Ovo može zvučati zastrašujuće, posebno pošto Nereida primećuje da patološki lažovi često čak i ne lažu da bi imali koristi, oni to rade samo da bi radili. Bun Kristijanson, licencirani bračni i porodični terapeut iz Jute, dodaje da patološke laži "služe "unutrašnjoj svrsi"" i mogu pomoći da se lažov oseća kao heroj ili kao da zaista ima kontrolu.

- Patološka laž ne čini ništa, osim što pomaže osobi da se oseća malo bolje - kaže on i dodaje:

- To je kao droga.

Odnosi se grade na poverenju, tako da je ideja o partneru koji laže patološki, ili bez "praktične svrhe", kako kaže Bun, svakako zastrašujuća. Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete potražiti kada odlučujete da li vaš partner ili supružnik spada u ovu kategoriju.

1. Njihove priče se menjaju.

Mešanje detalja prilikom pričanja priče nije neuobičajeno, a sva naša sećanja ponekad mogu biti pomalo selektivna. Ali ako vaš partner neprestano priča drugačiju verziju iste priče, dok razgovara sa vama ili sa drugima, to bi trebalo da vam bude znak upozorenja.

- Oni nisu u stanju da prate laži koje su izgovorili, pa moraju da stalno menjaju svoju priču kako bi se uklopili sa novim informacijama koje su dali - kaže Ketan Parmar, psihijatar i stručnjak za mentalno zdravlje.

Gonzales-Berios takođe ukazuje na ovo, napominjući da će priče patoloških lažova obično biti "nedosledne" i da se neće "sećati šta su ranije rekli u određenoj situaciji".

2. Oni previše detaljišu.

Na isti način kao i menjanje priča, ako izlazite ili ste u braku sa patološkim lažovom, njihove priče će biti posebno šarene i dramatične i neće se zadržavati na pojedinostima.

- Većina laže do detalja, kako drugi ne bi mogli da dovode u pitanje istinitost priče - kaže Gonzales-Berios i dodaje:

- Oni će vam dati opširne detalje priče, kao da je samo u tom trenutku izmišljaju.

Ove tehnike odvlačenja pažnje mogu se primeniti na najmanju stvar, "čak i ako nema razloga za to", dodaje Flora Sadri-Azarbaiejani.

- Mogu da izmišljaju detalje o svojim životima ili izmišljaju priče o trivijalnim događajima - kaže ona, sve u nastojanju da stvari "izgledaju zanimljivije".

Foto: Shutterstock

Pinokio

3. Postaju defanzivni kada ih suočite.

Ponekad je važno prozvati svog partnera, posebno kada je očigledno da nije u pravu. Oni koji patološki lažu, međutim, neće dobro reagovati na ovo.

Ako se osećaju kao da su uhvaćeni, patološki lažovi će "pokazati bes i ljutnju, a takođe će se braniti", kaže Gonzales-Berios, dodajući da će često davati izgovore ili izmišljati još više priča, ako se otkrije da je kriv.

- Ako pokušate da ih suočite sa istinom, čak i sa dokazima o činjenicama, oni će biti ogorčeni, uvređeni i verbalno vas napasti još više - dodaje psiholog Nensi Irvin iz Los Anđelesa.

4. Oni čak i ne znaju da lažu.

Ako vam se desi da ukažete na laž i shvatite da vaš partner čak ni ne shvata da govori neistinu, definitivno biste mogli da imate posla sa patološkim lažovom.

- Patološki lažovi često lažu iz navike - kaže Sadri-Azarbaiejani.

- Njihove laži mogu postati toliko ukorenjene u njihov svakodnevni život, da ih više ne vide kao laži, već kao stvarnost.

Zauzvrat, oni možda neće verovati da nanose štetu lažući svoje voljene ili značajnu drugu osobu.

- Najočitiji znak patološkog lažova je sposobnost da laže bez ikakvog osećaja kajanja, krivice ili lične odgovornosti - kaže za dr Karla Mari Menli, klinički psiholog.

- U stvari, patološki lažov može biti toliko naviknut da laže u sebične svrhe, da se nepoštene reči i postupci jednostavno ne registruju kao pogrešne. Onima koji hronično lažu, često nedostaje moralni kompas, koji stvara osećanje krivice ili kajanja.

5. Lažu zbog pažnje.

Iako patološki lažovi generalno varaju bez pravog razloga ili opipljive dobiti, postoje slučajevi kada će to učiniti da bi privukli pažnju ili impresionirali, kaže Sadri-Azarbaiejani. Nažalost, vaš partner to može učiniti samo kako bi se isticao i osećao važnijim u vezi.

- Oni mogu preuveličati svoja dostignuća ili umanjiti svoje neuspehe, da bi izgledali uspešniji nego što zapravo jesu - kaže Sadri-Azarbajejani. Ovo može uključivati izmišljanje ili ulepšavanje priča, kao što je gore pomenuto, ili pričanje priča samo zbog "vrednosti šoka".

- Mogu se pretvarati da su bolesni ili povređeni da bi stekli empatiju od drugih, ili mogu da smišljaju detaljne priče o svom ličnom životu, kako bi privukli pažnju - kaže Sadri-Azarbaiejani.

- Pored toga, mogu da izmišljaju priče o svom ličnom životu, kako bi delovali uzbudljivije ili glamuroznije.

Dakle, ako primetite da se vaš partner ili supružnik "redovno hvali" bez ikakvog pravog razloga, budite oprezni.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17