• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.11.2022

07:07

SPAVAJUĆI TURIZAM! Novi trend koji uvode hoteli širom sveta - na meniju pripovedači i meditacija

Shutterstock

Zanimljivosti

SPAVAJUĆI TURIZAM! Novi trend koji uvode hoteli širom sveta - na meniju pripovedači i meditacija

Podeli vest

Kada većina zaposlenih planira odmor, jedna od prvih stavki im je da se dobro naspavaju. Zato pri izboru mesta za odmor gledaju i da li je mirno, kakav je smeštaj i usluga, ali uskoro bi svakom turisti na raspolaganju mogli da se nađu i neki specijalni programi za bolje spavanje poput meditacije, mirisnih jastuka, izbora ćebadi prema težini pa čak i profesionalci prijatnog glasa koji vam čitaju dok ne utonete u san

Hoteli i odmarališta širom sveta u poslednje vreme utrkuju se u kreativnosti kako da privuku što veći broj gostiju, pa otvoreno svojim korisnicima obećavaju, pre svega, da će se dobro naspavati!

Ovakav vid odmora "procvetao" je sa epidemijom koronavirusa kada su mnogi zbog posla u velikim korporacijama bili prinuđeni da duže odsedaju u hotelima, a kasnije se trend nastavio nuđenjem predaha od svakodnevnih obaveza i stresova. Tako hoteli i odmarališta u Japanu, Americi, pa i u Evropi najviše pažnje sada posvećuju onima koji pate od nedostatka sna.

Hotel "Zedvel", koji je otvoren početkom 2020. godine, prvi je hotel u Londonu koji gostima nudi miran san, jer su sobe opremljene inovativnom zvučnom izolacijom. Godinu dana kasnije i švedski proizvođač kreveta "Hastens" prvi na svetu je u portugalskom gradu Koimbra otvorio "Hastens slip spa hotel", butik hotel sa 15 soba koji obećava okrepljujući san onima koji prave pauzu tokom posla.

Foto: Shutterstock

Reč stručnjaka: Manje provoda, više spavanja

Neurolog dr Rebeka Robins, koja radi u centru za istraživanje sna, kaže da ljudi sve manje iznajmljuju sobe radi provoda.

- Asocijacije na boravak u hotelu dugo su bili bogati obroci, žurke, zabave... Sve ono što je sastavni deo putovanja. Međutim, došlo je do promene u stavovima i zdravlje je na prvom mestu, samim tim i san - kaže doktorka Robins.

Hotel "Park Hajat" u Njujorku nudi apartman od 85 kvadrata opremljen sadržajima koji, tvrde, garantovano poboljšavaju san. Opremila ga je kompanija "Brajt", koja godinama koristi različite tehnike uspavljivanja. I "Lorijen hotel & spa" u Vašingtonu ima "meni snova" gde gosti biraju između 12 raznih vrsta jastuka, a hit im je magnetski jastuk koji je dobar za nesanicu i anksioznost. Nude i maske za spavanje, ajpode pune uspavanki, mirise jasmina i ljiljana, morske soli itd.

Londonski "Andaz Liverpul strit" svojim gostima obezbeđuje po potrebi čak i osobu koja će im čitati dok ne utonu u san, a u hotelima "Belmond Kadogan" i "Roko forte" postoji i kratak kurs meditacije za uspavljivanje, prekrivači koji su idealni za težinu gosta, a tu su i čajevi s umirujućim dejstvom, odabrana muzika, kao i mirisni jastuci za opuštanje.

Učitelj meditacije Malmajnder Gil kaže da će takav vid odmora biti sve popularniji u svetu.

- Nije veliko iznenađenje to što je kvalitet sna postao važan aspekt naših života. Nedostatak sna može izazvati mnogo različitih problema u organizmu, kao i u mentalnom zdravlju. San je zdravlje - ističe Gil.

bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija