• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.11.2022

14:42

DA LI ZNATE ZAŠTO SE MUŠKE I ŽENSKE KOŠULJE ZAKOPČAVAJU NA SUPROTNU STRANU? Postoje čak 3 teorije koje nude odgovor!

Zanimljivosti

DA LI ZNATE ZAŠTO SE MUŠKE I ŽENSKE KOŠULJE ZAKOPČAVAJU NA SUPROTNU STRANU? Postoje čak 3 teorije koje nude odgovor!

Podeli vest

Bogataški "izum", olakšanje ratnicima i želja Napoleona, objašnjavaju razliku između muškog i ženskog zakopčavanja košulja

Muške i ženske košulje se razlikuju po rasporedu dugmića, a za to postoji i valjano objašnjenje, koje doseže daleko u prošlost.

Ženske košulje imaju dugmiće sa leve, dok muške sa desne strane, a postoji nekoliko teorija vezane za njihov raspored.

Jedna od njih je ta da, kada su se dugmići prvi put pojavili u 17. veku, oni su bili rezervisni samo za bogati sloj ljudi. Ovo je značilo da su žene iz plemićkih porodica oblačile sluge, koje su uglavnom bile desnoruke, a što im je pozicija dugmića sa ženske leve strane to lakše omogućavala. S druge strane, muškarci su se sami oblačili, pa im pomoć nije bila potrebna.

Druga teorija je vezana za "ratnike". Prema njoj, muške košulje su imale dugmad na desnoj strani jer je većina muškaraca mač držala u desnoj ruci. Po toj logici, lako i brzo bi mogli da raskopčaju košulju levom rukom, ne ispuštajući mač, kako bi brzo bili spremni za dvoboj. Dok, kada je reč o damama, veruje se da su kod njih dugmići bili s leve strane zato što je većina njih držala bebu u levoj ruci, pri čemu bi im je desna ruka bila slobodna za obavljanje poslova u kući. Pa tako, žene su na taj način desnom rukom brže mogle da otkopčaju košulju ili blizu i podoje decu.

Foto: Shutterstock

muškarac u košulji

Stručnjak za modu gledano kroz istoriju, Kloe Čapin veruje da objašnjenja toga zavisi od perioda do perioda. Prema njenom mišljenju, muška moda je neke elemente zadržala iz vojske.

- Vodeći se time da je većina muškaraca desnoruka, stavljanje dugmića sa desne strane omogućavalo je se desna ruka bude slobodna, pogotovo prilikom korišćenja oružja, a i skrivanje pištolja, na primer, ispod odeće je bilo mngoo lakše izvući desnom, slobodnom rukom - objasnila je ona.

Takođe, još jedna zanimljiva teorija se vrti oko Napoleona. Pema njoj, francuski imperator Napoleon Bonaparta, je bio uvređen pošto su se ljudi rugali njegovom uobičajenom držanju desne ruke u džepu, uglavnom kaputa, te je naredio da se ženska odeća zakopčava suprotno od muške, kako ga ne bi oponašale.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija