• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

09.11.2022

20:03

NE MOŽETE DA SE RAZBUDITE UJUTRU? Verovatno pravite OVE 3 greške!

clip art

Zanimljivosti

NE MOŽETE DA SE RAZBUDITE UJUTRU? Verovatno pravite OVE 3 greške!

Podeli vest

Ukoliko odmah posežete za kafom, ne podižete temperaturu tela i ne izlazite napolje u prvih sat vremena od buđenja, velike su verovatnoće da ćete imati probleme sa ustajanjem

Postoje dve vrste ljudi kada je u pitanju ustajanje ujutru.

U jednoj grupi su oni koji skidaju pokrivače i skaču iz kreveta, a u drugoj oni koji jedva otvore jedan kapak.

Ako spadate u drugu grupu, verovatno se tako osećate jer ste iscrpljeni.

Bilo da se radi o kasnom odlasku na spavanje ili redovno patite od umora, može vam biti teško da funkcionišete kada ste umorni.

Jedan stručnjak je rekao da se ovaj osećaj može svoditi na tri jednostavne i uobičajene greške koje možda pravite.

Neuronaučnik dr Endrju Huberman, rekao je da vaše jutarnje akcije mogu pomoći da se osećate budno ceo dan.

Stručnjak, koji je profesor na Odeljenju za neurobiologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford, rekao je da je prva stvar kojoj treba dati prioritet - prirodno svetlo.

1. IZAĐITE NAPOLJE

U svom podkastu, rekao je da pripremanje za dobar san počinje čim se probudite.

Objasnio je da je izlazak napolje, u toku prvog sata nakon buđenja, ključan jer aktivira kortizol, što je prirodni podsticaj vašeg tela.

I ne morate da izlazite na duže vreme, kao što je dr Huberman rekao, biće dovoljno samo pet do deset minuta.

- Ako ne izađete rano u toku dana, to bi moglo doprineti lošem snu, zbog čega se možda budite umorni - rekao je doktor.

Doktor je objasnio da ako prvo ne izađete, onda će vam se povećanje kortizola dogoditi kasnije tokom dana, što će otežati odlazak u krevet.

Dodao je da veštačko svetlo od lampi i telefona nije dovoljno da se dobije ovo pojačanje energije.

Izlazak napolje takođe oslobađa dopamin, dodao je dr Huberman, što vam dodatno može pomoći da se osećate motivisanije tokom dana.

- Glavna uloga dopamina u mozgu i telu je da pokreće motivaciju, žudnju i potragu. To nije molekul zadovoljstva, to je molekul nagona - rekao je on.

Foto: pexels.com

pospanost

2. ODLOŽITE VAŠU ŠOLJU RADOSTI

Ako se osećate umorno, velike su šanse da prvo posegnete za šoljicom čaja ili kafe, zar ne? Pogrešno!

Dr Huberman je rekao da bi trebalo da pokušate da odložite svoj prvi unos kofeina za najmanje 90 minuta, nakon što se probudite.

To je zato što kada smo pospani, hemikalija koja se zove adenozin se nakuplja u mozgu i govori nam da treba da spavamo, a kofein to blokira.

- Ako se probudite ujutru i niste spavali onoliko koliko biste želeli, a još uvek ste pospani, to znači da još uvek imate nagomilavanje adenozina u vašem sistemu - kaže doktor.

Ali ako je pomisao da čekate više od sat vremena na prvu kafu previše, dr Huberman je rekao da možete postepeno pomerati ovo vreme svaki dan, pre nego što 90 minuta postane lako.

3. ZAGREJTE SE

Ako ste svi ušuškani u krevetu, onda je teško izaći, bez obzira da li se osećate umorno ili ne.

Doktor je objasnio da se telesna temperatura čoveka blago povećava pre nego što se probudimo, a pada na najnižu tačku usred noći.

Cilj je, kako je rekao, da podignemo temperaturu, da bismo bili budni.

Najbolji način da se to uradi, rekao je, je vežbanje ujutru.

Ali ako niste ljubitelj ovoga, rekao je da možete i da se tuširate hladnom vodom.

Iako ovo može izgledati kontradiktorno, dr Huberman je objasnio da kada je površina vašeg tela hladna, zbog tuširanja, vaša unutrašnja temperatura će porasti da bi to nadoknadila.

Dodao je da za to vreme vaše telo i mozak takođe oslobađaju dopamin, koji može da nastavi da curi sve do nekoliko sati nakon što ste bili izloženi vodi.

Doktor je dodao da kada kombinujete laganu vežbu i hladnu vodu ujutru, onda efikasno stvarate letnje okruženje za svoje telo.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija