• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

19.11.2022

16:43

ZDRAVLJE NA DOHVAT RUKE! Ovih 5 ZAČINSKIH BILJAKA treba sami da gajite - nisu zahtevne, a biće vam i više nego korisne!

Shutterstock

Zanimljivosti

ZDRAVLJE NA DOHVAT RUKE! Ovih 5 ZAČINSKIH BILJAKA treba sami da gajite - nisu zahtevne, a biće vam i više nego korisne!

Podeli vest

Bosiljak, origano, ruzmarin, majčinu dušicu i peršun možete sami da gajite - jela će vam biti ukusnija, a poboljšaćete i vaše zdravlje

Nema sumnje da će svako jelo, ukoliko se začini na pravi način, biti mnogo zdravije i ukusnije. 

Međutim, umesto da začinsko bilje kupujete u prodavnici, možete napraviti svoju bašticu, koja će vam uvek biti na dohvat ruke. 

Evo nekoliko biljaka koje biste sami mogli da gajite:

1. Bosiljak

Mirisnu zvezdu Kapreze salate ili sendviča i vodeću damu pesta, bosiljak, lako je uzgajati. Ako dobijete više nego što možete da iskoristite, čuvajte ga tako što ćete ga zamrznuti - zadržaće svoj ukus i hranljive materije.

Bosiljak je navodno dobar kod metaboličke poremećaje i još mnogo toga. Studije sugerišu da jedenje listova bosiljka može pomoći u kontroli nivoa holesterola, krvnog pritiska i šećera u krvi i ojačati imuni sistem, navodi se u izveštaju Nutrition Todai.

2. Origano

Sveži, biberasti listovi origana su sjajni na piletini, ribi i svinjetini na žaru ili na grčkoj salati. 

Komponenta origana sa najvećim potencijalnim zdravstvenim prednostima je karvakrol, prirodni fenol sa antioksidativnom moći. U jednoj studiji "Journal of International Medical Research-a", od male grupe učesnika je zatraženo da uzimaju ulje origana uz svaki obrok, uz pridržavanje saveta o ishrani. Oni koji su konzumirali ulje pokazali su veće poboljšanje u svojim profilima holesterola od onih koji nisu uzimali origano.

3. Peršun

Peršun, omiljeno aromatično povrće istočnih Evropljana i osnovna namirnica u mediteranskoj ishrani, moćan je prirodni diuretik. Kao takav, u studijama se pokazalo da je efikasan antihipertenziv - što znači da može sniziti vaš krvni pritisak uklanjanjem vode iz krvotoka i širenjem krvnih sudova.

Takođe, lisnato zeleno bilje je jedan od najboljih izvora vitamina K, vitamina rastvorljivog u mastima, koji je važan za koagulaciju krvi i regeneraciju kostiju. Nedavna analiza u časopisu "Medicine" sugeriše da vas dovoljno vitamina K može zaštititi od preloma kostiju.

Foto: Shutterstock

peršun

4. Ruzmarin

Ako ste skuvali jagnjetinu, ispekli ćuretinu ili korenasto povrće, ili ste možda začinili klasični koktel džin i tonik grančicom, poznata vam je čvrsta, drvenasta biljka - ruzmarin. Toliko je koristan za kuvanje, da ćete želeti da ga gajite u svom domu.

Mirisni ruzmarin, koji se vekovima koristi u duhovne i medicinske svrhe, sadrži dobre količine esencijalnih vitamina poput A, C i B-6, i drugih antioksidanata, kao i minerala poput gvožđa i kalcijuma. Veruje se da je antiinflamatorni ruzmarin koristan za imuni i cirkulatorni sistem. Pokazalo se da njegova aroma stimuliše budnost, pamćenje i poboljšava raspoloženje.

Ključni bioaktiv u ruzmarinu je ruzmarinska kiselina, koja se takođe nalazi u bosiljku, žalfiji, timijanu i pepermintu. Naučnici u Poljskoj istražili su epigenetičke efekte rozmarinske kiseline i otkrili da je hemoprotektivna, sprečavajući blokiranje gena koji suzbijaju tumore u ćelijama raka dojke kod ljudi.

5. Majčina dušica

Vaša prabaka je verovatno stavljala ulje majčine dušice na oguljena kolena svoje ćerke. Majčina dušica je cenjena zbog svojih anti-gljivičnih i antibakterijskih svojstava stotinama godina. 

Majčina dušica je idealna za dinstanje kratkih rebara i piletine, dinstanje ili pečenje povrća i aromatiziranje jaja, testenina, krompira i morskih plodova. Ukus mente majčine dušice, blago limunasti ukus, ističe arome hrane baš kao što to čini so, zbog čega Američko udruženje za srce preporučuje korišćenje timijana (i drugih biljaka) kao zamene za so u kuvanju, kako bi se kontrolisao krvni pritisak. 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17