• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.11.2022

14:00

POPULARNI PEVAČ JE BIO BOLESTAN KADA JE OTPEVAO PLANETARNI HIT! Pesma koju svi znaju inspirisana je Merkjurijevom borbom sa bolešću i poslednjim DANIMA (VIDEO)

Zanimljivosti

POPULARNI PEVAČ JE BIO BOLESTAN KADA JE OTPEVAO PLANETARNI HIT! Pesma koju svi znaju inspirisana je Merkjurijevom borbom sa bolešću i poslednjim DANIMA (VIDEO)

Podeli vest

Legendarna pesma "Show Must Go On", sa albuma “Innuendo” grupe Kvin (Queen) nastala je 1991. godine. Verovatno ne postoji osoba koja ne zna pesmu koju je napisao sam Fredi Merkjuri, a uradio ju je gitarista Brajan Mej. On je napravio pesmu za sva vremena, a bio je inspirisan Merkjurijevom borbom sa bolešću, hrabrošću i istrajnošću u poslednjim danima

Fredi Merkjuri, jedan od najboljih pevača svih vremena, je bolovao od side, iako je to tada bila tajna. Kažu da je bio toliko bolestan da je jedva stajao na nogama, ali je pronašao snagu da otpeva pesmu koja je ušla u istoriju.

Na iznenađenje svih članova grupe, kada je došlo vreme snimanja, Fredi je došao u studio, popio malo votke, ustao, rekao:

"Ima da je jeb**o otpevam, dušo!“ i onda otpevao celu pesmu bez greške iz prvog pokušaja.

 

 

- Krenuo je i rasturio, potpuno je pokidao taj vokal - pričao je kasnije Mej.

Pošto je Fredi Merkjuri već bio preslab da bi snimio spot, pa za njega nije rađen novi materijal, već je sačinjen kolaž od spotova grupe načinjenih između 1981. i 1991. godine.

Pesma govori o životu na sceni uopšteno, o tome da se svi lični problemi moraju ostaviti pozadi kada se nastupa, a tekst je pun aluzija i metafora. Na kraju, tekst govori o odlučnosti i želji za životom:

 

 

- I have to find the will to carry on with the show

 Merkjurijev partner u poslednjih šest godina njegovog života, Džim Haton,  jednom je izjavio da postoji stih koji najbolje opisuje Fredijeve poslednje dane života.

- Po mom mišljenju, stih koji je najviše autobiografski je:

 "My make-up may be flaking but my smile still stays on". Bilo je upravo tako. Bez obzira koliko je Frediju bilo loše, on nikada nije gunđao niti tražio bilo kakvo saosećanje. Ta bitka je bila samo njegova i ničija više, i on je uvek pokazivao hrabro lice, uprkos sve goroj situaciji - izjavio je Džim u jednom intervjuu 1994. godine.

Nažalost, Fredi Merkjuri nije uspeo da pesmu izvede uživo na nekom nastupu. Preminuo je 24. novembra 1991. nedugo po objavljivanju albuma.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija