• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

21.01.2023

15:13

POSTOJI U PRAVOJ VELIČINI! Ovaj dvorac je bio inspiracija Voltu Dizniju za zamak "Uspavane lepotice" (FOTO)

freepik

Zanimljivosti

POSTOJI U PRAVOJ VELIČINI! Ovaj dvorac je bio inspiracija Voltu Dizniju za zamak "Uspavane lepotice" (FOTO)

Podeli vest

Dvorac Nojšvanštajn, sa podnožja Alpa, bio je inspiracija za zamak iz crtanog filma "Uspavana lepotica".

Mnogi su impresionirani Diznijevim zamkom iz crtanog filma "Uspavana lepotica", ne znajući da postoji takav u pravoj veličini.

Zamak Nojšvanštajn napravio je kralj Ludvig Drugi 1869. godine, a i izgleda kao da je upravo izašao iz neke bajke.

Ovaj sjajni zamak se nalazi na jugu Bavarske, u podnožju Alpa, a sagrađen je na nadmorskoj visini od 969m, na takozvanoj Labudovoj steni. 

Iako je planirano da ima funkcionalnih 228 prostorija, završeno je samo 15.

Foto: freepik

zamak Nojšvanštajn

Ovaj zamak je otvoren za javnost, što se počelo primenjivati samo 6 nedelja nakon Ludvigove smrti, a ne čudi da ga je od tada posetilo preko 60 miliona turista.

Ono što posebno iznenađuje kod ovog zamka, jeste da je još u to vreme bio veoma opremljen. Tačnije posedovao je centralno grejanje, pa čak i toplu i hladnu tekuću vodu.

Da li biste ga posetili?

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cinderella

pre 1 godinu

Naravno da bih ga posetila. Nekad sam letovala u dvorcu Statenberg u Sloveniji, to je predivno iskustvo za decu, jer je jedno krilo bilo prepuno namestaja i slika nekadasnjeg vlasnika. Potom dvorac Vavel u Krakovu, i jos neki. Inace, ovo je dvorac Ludviga Ludog. E sad, da li je to bila njegova ideja u nekim sumanutim fazama njegovog uma, mozda se i zna. Uglavnom, prekrasno. A ne kao neke sklepane gradjevine na obali nekog jezera.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija