• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.01.2023

19:30

OVE STVARI NE BI TREBALO DA RADITE U AMSTERDAMU! Pušenje je zabranjeno u kafićima

pexels.com

Zanimljivosti

OVE STVARI NE BI TREBALO DA RADITE U AMSTERDAMU! Pušenje je zabranjeno u kafićima

Podeli vest

Amsterdam ima reputaciju grada 'u kome je sve dozvoljeno'. Ali, kao i bilo gde, postoje neka pravila koje trebate imati na umu kada posećujete holandsku prestonicu.

Među 19 miliona ljudi koliko svake godine poseti Amsterdam, otprilike 100 odsto njih slučajno napravi neki 'promašaj'.

Foto: Pixabay

Ne slikajte izloge sa devojkama

Jedan od najpopularnijih kvartova u Amsterdamu je De Valen, zloglasna četvrt crvenih fenjera. Kao najstarija oblast u gradu, puna je istorijske arhitekture, živopisnih kanala i kaldrmisanih uličica. Ali to nije ono što privlači horde turista. Oni su ovde da pogledaju preko 300 salona žena koje se bave nastarijim zanatom i izložene su poput robe na farmerskoj pijaci.

Gledajte ali ne slikajte devojke koje tu rade. To je ovde strogo zabranjeno. Ako vas uhvate stvari bi mogle postati nezgodne.

Ne brkajte obične kafiće sa kofi šopovima

Amsterdam je poznat po svojim kafićima, ali nemojte ih zameniti sa kofi šopovima. Ako želite kapućino, pronađite kafić na trotoaru po ugledu na one u ostatku sveta. 

A za one koji ne znaju, u ovim specifičnim ugostiteljskim objektima se tolerišu kanabis, hašiš i druga opojna sredstva. Oni ne prodaju alkohol, a neki imaju i hranu na meniju. U gradu postoji oko 200 ovih kafića, i iako im nije dozvoljeno da se oglašavaju, nije teško identifikovati i locirati jedan. Samo potražite zeleno-belu nalepnicu u prozoru. Imajte na umu da bi začinsko bilje ovde moglo biti snažnije nego na koje ste navikli, pa polako sa stvarima.

Foto: Pixabay

Amsterdam

Nemojte paliti cigaretu u kafiću

Neki posetioci su iznenađeni kada otkriju da, iako možete legalno da zapalite džoint u kafeu u Amsterdamu, ovde ne možete da pušite cigaretu u javnim zatvorenim prostorima. Trava, da, ali duvan ne.

Ne prihvatajte kolačiće od stranaca

Baš kao i u drugi svetskim metropolama, ulične prevare cvetaju i u Amsterdamu, ili bar pokušaji prevara. Prepoznaćete je po tome što će vam neki prijateljski stranac ponuditi primamljiv kolačić.

Očaraće vas lepa Holanđanka, sladak dečak ili simpatična baka, taman da pomislite da je u pitanju jednostavno holandsko gostoprimstvo. Međutim, pečena poslastica sadrži neke lukave sastojke, a dok ste u stanju omamljenosti, vaše dragocenosti su ugrabljene. Slične prevare kao što je ova dešavaju se širom sveta, ali ova je specijalitet u Amsterdamu na koji treba biti na oprezu. Samo sledite mamin savet i ne prihvatajte ništa od stranaca.

Foto: Pixabay

Amsterdam

Ne vozite auto

Kompaktni Amsterdam je raj za pešake ili pedale. Možete da stignete skoro svuda gde želite peške ili biciklom, što je mnogo prijatnije nego da ste zaglavljeni za volanom. Ako treba da odete malo dalje, javni prevoz je efikasan, a taksi je u izobilju. Nema razloga da iznajmite automobil da biste se kretali uskim gradskim ulicama iz 17. veka, gde će vas parking, gužve i kanali samo zbuniti. Osim toga, svi ti pešaci, biciklisti i tramvaji čine vožnju stresnom.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17