• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.02.2023

16:30

LJUBIMCI ZA POŽELETI! Ovo su najinteligentnije rase pasa

Pixabay

Zanimljivosti

LJUBIMCI ZA POŽELETI! Ovo su najinteligentnije rase pasa

Podeli vest

Doktor Stenli Koren sastavio je listu najpametnijih rasa pasa. Pametan ne znači i miran, često su najinteligentiniji kučići izuzetno aktivni, ali su i podobni za dresuru.

Da bi se odredila inteligencija pasa kriterijumi su sledeći: instinkt, poslušnost, mogućnost prilagođavanja. Neke pse je lakše dresirati zato što su privrženiji čoveku, pa po tome su oni inteligentniji. Treba naglasiti da je svaki pas pametan i luckast na svoj način – upravo zato ih i volimo.

Foto: Pixabay

BORDER KOLI

Border koli zasluženo nosi titulu najpametnijeg od svih pasa na svetu i smatra se zaista najboljim izborom za ljubimca. Prvobitno uzgajan kao pastirski pas, koli je s lakoćom obavljao sve poslove koje su mu ljudi zadavali.

Ovaj izuzetno energičan, atletski građen i poletan pas, je uvek na usluzi svojim vlasnicima i spreman je da nauči nešto novo. Zapravo poželjno je da ovog psa učite novim stvarima gotovo svakodnevno jer tako njegova inteligencija dolazi do izražaja.

Foto: Pixabay

AUSTRALIJSKI OVČAR

Ovaj pas je izuzetno bistar, aktivan i druželjubiv. Njegovo iskustvo koje se odnosi na čuvanje stoke ga je učinilo vrlo marljivim psom koji voli fizičku aktivnost i mentalne izazove. Autralijski ovčar je pas koji veoma brzo uči nove stvari i uvek je u potrazi za novim izazovima.

Ovu rasu je najbolje uvek okupirati nekim poslom, jer je poznata po tome da lako pada pod uticaj dosade. Ako ste aktivna osoba, ovaj pas će uživati u trčanju sa vama.

Foto: Pixabay

PUDLA

Smatra se da je pudlica jedna od omiljenih porodičnih pasa, prijateljski su nastrojene, odlično se slažu sa decom, možete je dresirati na veliki broj komandi. Ali, nekad umeju biti tvrdoglave i svojelgave – što je i odlika njihove inteligencije.

Kako biste izbegli tu tvrdoglavost, preporučujemo da krenete sa dresurom dok je pudla još štene, jer će na taj način razviti prijateljski karakter. Brzo se vezuju za vlasnika, zato pate, i ljute se kada vlasnik nije tu uz njih neko vreme.

Kada su dobro dresirane sa lakoćom slušaju komande i vole da udovolje vlasniku, a ako nisu dobro dresirane onda isplivava ta njihova tvrdoglavija strana, pa ćete se teže nositi sa njima.

Foto: AP/Photo

NEMAČKI OVČAR

Iako bi se po izgledu i narodnom nazivu reklo da vučjak ima veze sa vukom, to, zapravo nije istina. Kada su najpametniji psi u pitanju ne možemo izostaviti nemačkog ovčara. Toliko su inteligentni i laki za dresuru, da često predstavljaju policijske pse ili pse vodiče za osobe sa posebnim potrebama.

Mogu izgledati pomalo zastrašujuće zbog sličnosti po izgledu sa vukovima, ali ispod toga se krije izuzetno lojalan, pametan pas koji bi sve učinio za vas. Izuzetno se lako dresiraju i ne predstavljaju pse problematičnog karaktera.

Odlični su porodični psi, lepo se slažu sa decom, prema njima se ponašaju izuzetno zaštitnički, tako da se ne morate brinuti za detetovu bezbednost ako ste ga ostavili sa vučjakom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goga

pre 1 godinu

Ahaaa, a moj pekić? on je baš inteligentan i pametnica moja.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija