• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.02.2023

08:04

OSVANULA PRIVATNA PISMA PRINCEZE DAJANE: Da sam pre godinu dana znala šta ću doživeti...

Zanimljivosti

OSVANULA PRIVATNA PISMA PRINCEZE DAJANE: Da sam pre godinu dana znala šta ću doživeti...

Podeli vest

Pisma pokojne princeze Dajene koja je pisala svojim prijateljima, prodaju se u aukcijskoj kući Dejvid Lej.

Niz privatnih, iskrenih pisama i čestitki koje je princeza Dajana napisala svojim prijateljima, Suzi i Tariku Kasimu idu na aukciju.

Predviđa se da će ova potencijalno sjajna arhivska građa dobro zaraditi. Svako pismo prodavaće se posebno, a stručnjaci veruju da će prodavci na njima ukupno zaraditi barem 90.000 funti.

Novac od prodaje ide u humanitarne svrhe, na račune organizacija koje je podržavala Dajana.

Foto: AP/Photo

Na aukciji 32 pisma

A u 32 pisma i čestitke, koje je prijateljima pisala i slala između 1995. i 1996. godine, princeza od Velsa govori koliko žali zbog razvoda od princa Čarlsa, o osećaju izolovanosti i strahovima da joj se telefon prisluškuje.

Pisma otkrivaju da princeza ne bi pristala na razvod da je znala da će biti "tako očajno i ružno".

Par pisma prodaje jer smatraju da je "posedovanje takvih dokumenata velika odgovornost" koju ne žele da prenesu na svoju decu. Oni su, takođe, deo pisama koja su posebno lična ili poverljiva ipak zadržali za sebe.

Budući vlasnik moći će svojoj zbirci dodati, na primer, pisamce od 28. aprila 1996. godine u kom Dajana otkazuje odlazak u operu zbog napetosti.

 - Proživljavam jako teške trenutke, a pritisak je ozbiljan i dolazi sa svih strana. Ponekad je preteško držati glavu gore, a danas sam na kolenima i samo žudim da ovaj razvod prođe jer je njegova jena ogromna - napisala je princeza.

 

 

O njenom mentalnom stanju svedoči i činjenica da njen rukopis, na početku jasan i elegantan, prema kraju pisma postaje sve iskrivljeniji i nečitljiviji.

Princeza Dajana otkrila detalje razvoda u pismu

Zatim je, 20. maja 1996, u pismu Suzi Kasim iznela svoje sumnje da su telefoni u Kensingtonskoj palati prisluškivani i suptilno okrivljuje kraljevsku porodicu za izolaciju.

Foto: AP/Photo

Princeza Dajana

 - Da sam pre godinu dana znala šta ću doživeti prolazeći kroz ovaj razvod, nikad ne bih pristala. Toliko je očajno i ružno -  rekla je.

U nekima od pisama pokojna princeza srdačno zahvaljuje paru na njihovom prijateljstvu i emocionalnoj podršci. Kasimove je upoznala u avgustu 1995. tokom svojih redovnih poseta bolnici Rojal Brompton i vrlo brzo su postali jako bliski.

 - Neizmerno sam dirnuta koliko ste oboje zaštitnički nastrojeni prema meni... Nisam navikla na to! -  napisala je u jednom pismu.

Njima se obratila i 2. decembra 1995. godine, dan nakon što je kraljici Elizabeti II pukao film pa je savetovala Čarlesu i Dajani da se razvedu.

 

 

 - Možda su me opisali kao leptira, ali ne želim da odletim iz ove ljupke porodice -  napisala je misleći pritom na Kasimove. Još jednom im je zahvalila što su uz nju i slušaju njene reči.

 - Sviđa mi se ovaj trojka - dodala je.

Kasimovi, koji žive u Londonu, pisma prodaju preko aukcijske kuće u Penzanceu, 16. februara. Ta aukcijska kuća već se bavila prodajom predmeta koji su pripadali pokojnoj princezi Dajani, ponajviše baš pismima koja je razmenjivala s nizom različitih ljudi tokom godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Biljana Pantić Pilja: Odbor za politička pitanja glasao protiv naših amandmana, ulažemo prigovor!
Politika

Biljana Pantić Pilja: Odbor za politička pitanja glasao protiv naših amandmana, ulažemo prigovor!

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Biljana Pantić Pilja izjavila je danas za Tanjug da je Odbor za politička pitanja i demokratiju PS SE glasao protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koji su predložili članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske i najavila ulaganje prigovora.

16.04.2024

12:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija