• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.02.2023

07:52

ŠOKANTNO OTKRIĆE! Ono što su naučnici otkrili o ribama mnoge će iznenaditi

Pixabay

Zanimljivosti

ŠOKANTNO OTKRIĆE! Ono što su naučnici otkrili o ribama mnoge će iznenaditi

Podeli vest

Neke ribe mogu da prepoznaju svoj lik u ogledalu i na fotografijama, što je sposobnost koja se obično pripisuje ljudima i pojedinim životinjama koje imaju određen nivo inteligencije, poput šimpanzi, saopštili su naučnici.

Otkriće ove mogućnosti ukazuje na to da su ribe možda samosvesne i da je ta sposobnost možda mnogo rasprostranjenija nego što su naučnici prvobitno mislili, preneo je "Sajens njuz".

 - Pretpostavka je da će životinje koje imaju veće mozgove biti inteligentnije od životinja sa manjim mozgom, kao što su to ribe. Možda je došlo vreme da se prepispita ova pretpostavka -  rekao je zoolog Masanori Kohda sa univerziteta Metropolitan u Japanu.

Kohdina prethodna istraživanja pokazala su da riba čistač prolazi test u ogledalu, što se u naučnom svetu smatra hrabrom tvrdnjom da je to pokazatelj samosvesti, ili da bude svesna svojih misli.

Foto: Pixabay

Ribe mogu da prepoznaju svoj lik u ogledalu

Test uključuje izlaganje životinje ogledalu, a onda stavljanje oznake na lice ili telo životinje, kako bi se videlo da li će životinja primetiti na svom odrazu ili pokušati da dodirne oznaku na svom telu.

Prethodno su samo zivotinje sa velikim mozgom, uključujući šimpanze i ostale velike majmune, zatim, delfini, slonovi i svrake, prolazili ovaj test.

U najnovijoj studiji i riba čistač je uspela da prođe ovaj test. Takođe, 10 riba je prošlo test sa ogledalom kada su videle svoj odraz, dok su reagovale agresivno kada im je prikazana fotografija nepoznate ribe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boki

pre 1 godinu

Ko god ima akvarijum zna da ribice uvek prepoznaju onog ko ih hrani, u mom slucaju kad god pridjem akvarijumu uvek sve dodju do stakla, kad klinac ili supruga pridju staklu nista se ne desava, cak se ponekad i sakriju. Pozdrav svim akvaristima! :)

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija