• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.02.2023

10:57

NEVEROVATNO OTKRIĆE U SVEMIRU! Iza Plutona otkriveno ovo - neobična pojava iznenadila astronome

Freepick

Zanimljivosti

NEVEROVATNO OTKRIĆE U SVEMIRU! Iza Plutona otkriveno ovo - neobična pojava iznenadila astronome

Podeli vest

Astronomi su poslednjih dana iznenđeni jer su pronašli potpuno novi sastav prstenova u Kuiperovom pojasu iza Plutona.

Ono što su astronomi otkrili ne liči ni na šta drugo što već postoji u Sunčevom sistemu.

Zbog ovog otkrića će naučnici verovatno morati da promene koncept teorije nastanka prirodnih satelita (meseca), prstenova i toga kako na njih utiče gravitacijska interakcija sa njihovim matičnim objektom, piše Science Alert.

Quaoar, mala patuljasta planeta iza Plutona, otkrivna je 2002. godine i vrlo brzo se pokazala zanimljivim za proučavanje. Podaci pokazuju da bi na njemu moglo biti ledenih vulkana i da oko njega kruži mali mesec Weywot, veličine samo 170 kilometara.

Foto: Pixabay

Planeta

Quaoar ima prsten

Astronomi su 2021. godine na Quaoaru primetili još nešto neobično. Analizirali su njegovu okultaciju, odnosno zaklanjanje daleke zvezde, i uočili da bi mogao da ima prsten. Zatim su astronom Bruno Morgado i njegove kolege pokušali da pronašu još dokaza za postojanje ovakvog "ukrasa".

Ali, to nije bilo lako. Teleskopom je teško uočiti bilo kakav detalj na maloj patuljastoj planeti smeštenoj u dubokoj tami Kuiperovog pojasa. Još je teže videti samo prstenove. Zato su i odlučili da analiziraju što više podataka, koje su skupljali između 2019. i 2020. godine.

 - Kada smo spojili sve podatke i snimke, videli smo padove svetlosti koje nije uzrokovao Quaoar, a koji su ukazivali na to da oko njega u orbiti kruži materijal. Tada smo shvatili - on stvarno ima prsten -  rekao Morgado.

Neobična pojava

Nakon dalje analize astronomi su uočili nešto jako neobično. Prsten kruži oko patuljaste planete na udaljenosti od 4100 kilometara, a Rocheova granica Quaoara se nalazi na udaljenosti od samo 1780 kilometara. Kada se veći objekat nalazi unutar ove granice, gravitacijska sila planeta nadjačava njegovu gravitaciju, te ga plimna sila kida u manje fragmente od kojih se kasnije formira prsten, prenosi Index.hr.

To se događa jer gravitacijska sila satelita više ne može da drži svoje delove na okupu zbog prevelikog uticaja plimne sile matičnog tela. Tako se na primer delovi Saturnovog prstena ne mogu gravitacijski skupiti u jedan ili više satelita jer se nalaze unutar ove granice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17