• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.02.2023

13:52

ŠTA SE DEŠAVA NA ANTARKTIKU? Morski led na istorijskom minimumu od 1970. godine

AP PHOTO

Zanimljivosti

ŠTA SE DEŠAVA NA ANTARKTIKU? Morski led na istorijskom minimumu od 1970. godine

Podeli vest

Morski led na Antarktiku dostigao je istorijski minimum, od 1970. godine od kada su sateliti za merenje leda počeli da mere pokrivenost vode ledom.

Vetar i topliji vazduh smanjili su pokrivenost vode ledom na samo 1,91 milion kvadratnih kilometara, prema poslednim merenjima od 13. februara, prenosi Bi-Bi-Si.

Istraživački, kružni i ribarski brodovi pokazuju sličnu sliku oko kontinenta, da je većina delova praktično bez leda, dok samo u Vedelovom moru dominira ledeni pokrivač.

Foto: AP/Photo

Antarktik

Procenjuje se da je ovogodišnji rekordni minimum morskog leda pod uticajem neuobičajeno visokih temperatura vazduha na zapadu i istoku Antarktičkog poluostrva, koje su za stepen ipo iznad proseka, kao i varijacija atmosferskog pritiska oko Antarktika koju utiču na vetrove koji okružuju kontinent.

Tri poslednje rekordne godine za nizak nivo morskog leda dogodile su se 2017, 2022. i sada 2023. godine.

Podsetimo, naučnici koji proučavaju ogromni glečer Tvejts na Antarktiku – nazvan “Glečer Sudnjeg dana” – kažu da topla voda prodire u njegove slabe tačke, što može dovesti do njegovog raspada i ogromnog porasta nivoa mora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mito

pre 1 godinu

Divim se ljudskoj gluposti. Lepo je Anštajn rekao samo su svemir (kosmos) i ljudska glupost neograničeni, ali za svemir (kosmos) nisam siguran. Ne mogu da se vraćam na tekst i da spomenem kada je bio taj minimum, ali ajde da se igarmo i života, prirode i fizike, koja kaže daa je čovekov vek, a i priroda ispunjena sinusoidama (zakoni fizike) nalazite se na vrhu ili dnu te sinusoide tokom celog života. Ovi "pametni, bogati i sebični" ne priznaju te sinusoide, ali kada bi čovek pročeprkao po njihovim životima, našao bi toliko poraza i padova, ali oni su puni sebe, drugim rećima beda.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija