• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.02.2023

08:00

MALA MODNA LEKCIJA ZA GOSPODU! Kako da izaberete pravi sako

Pixabay

Zanimljivosti

MALA MODNA LEKCIJA ZA GOSPODU! Kako da izaberete pravi sako

Podeli vest

Kao i žene, i muškarci od stila vole kada im odevne kombinacije lepo stoje. U odelu po meri svaki muškarac će izgledati odlično, ali mnogi više vole sportski, kežual stil, pa se pre odlučuju samo za sako.

Stilisti naglašavaju da čak i pri tom izboru treba voditi računa pri kupovini bez obzira na godine i izgled. Evo nekih pravila.

Uskladite kroj sakoa uz građu tela. Šta to znači? Ako je gornji deo tela naglašeniji, stomak ili šira ramena, potrebno je da sako ima dva šlica na leđima. Oni će pomoći da se sakrije višak kilograma i da vizuelno suze siluetu.

Suprotno tome, muškarci bez oblina trebalo bi uvek da nose sako s jednim šlicem, jer se tako telo elegantno "deli".

Foto: Pixabay

"Ponekad, uvek, nikad"

Kada nosite sako, uvek ostavite donje dugme otkopčano, ističu stručnjaci.
Oni podsećaju na pravilo "Ponekad, uvek, nikad" - da se prvo dugme ponekad zakopča, drugo dugme uvek, a poslednje nikada!

- Većina današnjih odela ima samo dva dugmeta, pa u tom slučaju treba zakopčati samo gornje dugme, a donje ostaviti otkopčano. Ako odelo nosite otkopčano, ostavljate neformalan utisak i to je uobičajeno za takve prilike.

Kada se svi dugmići zakopčaju, to ne izgleda dobro i ne preporučuje se ni u jednoj prilici. Pre sedanja otkopčajte dugmad na sakou, jer ćete inače izgledati kruto i izgužvano. Pri ustajanju, obavezno opet zakopčajte sako - savetuju stilisti.

Pazite i na dužinu sakoa! Kada obučete sako, ispružite nadole svoj kažiprst. Sako nikada ne bi trebalo da bude kraći od zamišljene linije od koje počinje vaš prst. Tako ćete sprečiti podizanje sakoa prilikom podizanja ruku.

Kad ste pronašli idealan kroj, obratite pažnju na tkaninu od koje je sašiven. Kežual sako, koji ćete kombinovati uz pantalone, treba da bude u kontrastu s njima. Na primer, uz džins ili čino pantalone s kosim džepovima i ravnim nogavicama nosite sakoe od vune, tvida, pliša... Mogu da imaju i zakrpe na laktovima, postavu u jarkoj boji, čak i kapuljaču.

Kad ga zakopčate, između tela i tkanine treba da bude toliko mesta da možete da zavučete šaku. Rukavi treba da budu toliko dugi da otkriju dva centimetra košulje, a šlic na leđima ne sme da se otvori kad zakopčate sako.

Zašto se donje dugme ne kopča

Priča o tome kako je došlo do toga da se donje dugme ne zakopčava navodno potiče s početka prošlog veka, iz doba britanskog kralja Edvarda. Tada su se nosila odela s dvostrukim kopčanjem i tradicionalna odela za jahanje s prslukom. Muškarci su tada otkopčavali poslednje dugme da bi im bilo udobnije da jašu.

Kad se pojavilo prvo odelo s jednostrukim kopčanjem, kralj Edvard je zaključio da izgleda loše kad su svi dugmići zakopčani. Osim toga, on je navodno imao izraženiji stomak, pa je ostavljanje dugmeta otkopčanim imalo i svoje praktične razloge.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija