• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.04.2023

20:15

ČUVARKUĆA KAO SIMBOL VASKRSA: Otkrijte šta ona predstavlja i kako je pravilno čuvati!

Pixabay

Zanimljivosti

ČUVARKUĆA KAO SIMBOL VASKRSA: Otkrijte šta ona predstavlja i kako je pravilno čuvati!

Podeli vest

U mnogim kulturama širom sveta, vaskršnja jaja predstavljaju simbol obnove i ponovnog rođenja, a priprema jaja za Vaskrs često je povezana sa različitim običajima i ritualima.

Danas je Veliki petak, dan koji se još naziva i "petak stradanja", a podrazumeva najstroži post. Na ovaj dan običaj je farbati vaskršnja jaja i pripremati ih za nedelju.

Foto: Pixabay

Postoji mnogo tehnika farbanja jaja, i svaka domaćica bira onu koja joj se najviše dopada. Međutim, u većini domova neizbežno je farbanje barem jednog jajeta u crvenu boju. Kako je crvena boja simbol Vaskrsa, koja predstavlja nevino prolivenu Isusovu krv, u Srbiji je običaj da se prvo jaje farba u crvenu boju.

Ovo jaje se naziva "čuvarkuća", čuva se cele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

Za čuvarkuću se veruje da tera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće - otuda potiče i sam naziv.

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sledeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje, kako bi cele godine čuvala kuću i ukućane.

Foto: Pixabay

Šta uraditi sa prošlogodišnjim čuvarkućom?

Važno je napomenuti da nikako ne valja da se prošlogodišnje jaje baca u smeće. Postoje dva verovanja:

Po prvom kada se ofarba novi čuvar, stari se spušta u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Sa druge strane, oni koji imaju dvorišta poštuju običaj zakopavanja prošlogodišnje čuvarkuće u zemlju pod drvo koje želite da bude plodno, kao i da bi zaštitilo domaćinstvo od vremenskih nepogoda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija