• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/glossy

02.05.2023

15:34

ODREKLA SE GLUME ZARAD LJUBAVI! O Grejs Keli i princu Renijeu od Monaka se i danas govori - njenu tragičnu pogibiju nije preboleo!

Pixabay

Zanimljivosti

ODREKLA SE GLUME ZARAD LJUBAVI! O Grejs Keli i princu Renijeu od Monaka se i danas govori - njenu tragičnu pogibiju nije preboleo!

Podeli vest

Za Keli to nije bila ljubav na prvi pogled, ali princ je započeo dugu prepisku, koja je dovela do njihovog braka 1956. godine.

Grejs Keli je bila jedna od najvećih glumica ikada, ali je u jednom trenutku zbog braka i porodice odustala od svoje karijere. Ali da se vratimo malo unazad.

Keli, ćerka bivšeg modela i bogatog industrijalca, počela je da glumi kao dete.

Posle srednje škole pohađala je Američku akademiju dramskih umetnosti u Njujorku. Dok je bila na audiciji za brodvejske predstave, izdržavala se modelingom i pojavljivanjem u TV reklamama.

Na Brodveju je debitovala 1949. godine u predstavi "Otac" Augusta Strindberga. Dve godine kasnije, snimila je svoj prvu bitnu holivudsku ulogu u "Četrnaest sati".

Do njenog velikog proboja je došlo 1952. godine kada je glumila suprugu Gerija Kupera u filmu "High Noon".

Njena izvedba u filmu "The Country Girl", kao dugogodišnja supruga alkoholičara, tekstopisca kojeg glumi Bing Crosbi, donela joj je Oskara 1954. godine.

Dok je snimala  Hičkokov film "Uhvatiti lopova" (1955), na francuskoj rivijeri, Keli je upoznala princa Renijea od Monaka.

Za Keli to nije bila ljubav na prvi pogled, ali princ je započeo dugu prepisku, koja je dovela do njihovog braka 1956. godine.

Interesantno je da je Grejs Keli 1956. godine u filmu "Labud" glumila princezu.

 

 

- Tu je ovaj princ, a pošto je Grejs bila zanesena snovima, njena svadba se zvala "venčanje veka", mada ju je ona nazvala "karnevalom veka" - ispričala je novinarka Gven Robins za Vanity Fair. Ona je 1976. godine objavila knjigu "Princeza Keli" i ubrzo je postala jedan od njenih najbližih prijatelja. 

Grejs Keli je sa princom upoznala glumica Olivija de Haviland, a da bi se videla sa princom Renijeom, Grejs Keli je morala da traži dozvolu od studija MGM sa kojim je imala ugovor. 

- Ona je odmah pristala, ali je stavila visoko profesionalnu uslov da takav sastanak prvo mora da odobri studio koji sponzoriše njenu posetu Kanu: MGM- rekla je ona.

Međutim, postoji i jedan set okolnosti koji se dogodio pre venčanja a koji umnogome objašnjava prirodu odnosa glumice i princa.

Naime, Grejs Keli je zbog princa Renijea raskinula veridbu sa dugogodišnjim dečkom, modnim dizajnerom Olegom Kasinijem. 

Prvo je planirao da zaprosi Merilin Monro?

Prema holivudskoj spisateljici Liz Smit, princ Renije je nameravao da se oženi holivudskom starletom i prvo je bacio oko na Merilin Monro.

Zašto? Dugo se pričalo da je grčki brodski magnat Aristotel Onazis predložio ideju o braku sa starletom kako bi podigao reputaciju Monaka.

Zemlja je bila u finansijskim teškoćama, pa je princ pretvorio Monako u poreski raj za privlačenje bogatih investitora i bogatih turista. Onazis je nagovestio da bi ženidba sa holivudskom glumicom donela zemlji neviđeni publicitet.

Princ Renije je navodno prišao Merilin Monro pre nego što je zaprosio Keli.

Međutim, na kraju je Monro je na kraju odbila, pošto je bila fokusirana na svoju karijeru i bila zauzeta pokušajima da se etablira kao ozbiljna glumica.

Platila miraz da bi se udala

Pre nego što se udala za princa, morala je da plati miraz od 2 miliona dolara.

Otac glumice Džon Keli je bio uvređen zahtevom da se plati miraz.

- Moja ćerka ne mora da plati nijednom muškarcu da bi se udala za njega - govorio je. 

Međutim, na kraju je platio miraz, a dok su neki verovali da je ceo zahtev za mirazom deo tradicije, drugi su spekulisali da je to zato što je riznica Monaka bila skoro prazna i da je Renijeu bio potreban novac.

 

Pre braka test plodnosti

Osim čudnog zahteva da se plati miraz, 26-godišnja glumica je morala da uradi i test plodnosti da bi "dokazala" da može da mu rodi naslednike

- Moram se oženiti i zasnovati porodicu -navodno je rekao princ Renije.

Kada se pokazalo da je sve u redu, Renije ju je zaprostio. Istina je da to nije bio baš romantični filmski trenutak koji većina budući nevesta zamišlja. 

Venčanje iz snova

Kada su se venčali 18.aprila 1956. godine niko nije mogao da odvoji pogled od njih. Niko nije mogao da zamisli da će poznata glumica ikada postati Grejs od Monaka.

Grejs Keli i princ Renije su imali dva venčanja: jednu građansku i jednu versku ceremoniju. 

Građansko venčanje je završeno prijemom na kojem su ugostili 3.000 gostiju iz Monaka, a crkveno venčanje je upriličeno na kraju sa 700 ljudi iz celog cveta, među kojima su bili Keri Grant, Ava Gardnerd i Glorija Svonson. 

Za Kelinu venčanicu se kaže da je jedna od najelegantnijih i najzapamćenijih venčanica svih vremena i jedna od najpoznatijih u 20. veku.

Haljinu je kreirala dizajnerka Helen Rouz, dobitnica Oskara,  a kako su preneli strani mediji, venčanica je bila poklon studija MGM.

Udala se iz ljubavi

Kada je Keli prvi put objavila veridbu, bilo je mnogo spekulacija da se mladi glumica udaje za princa zbog njegove titule i da bi povećala svoj uticaj. Ali to jednostavno nije bila istina.

- Kada sam se udala za princa Renije, udala sam se za tog čoveka, a ne za ono što je on predstavljao ili šta je bio. Zaljubila sam se u njega ne razmišljajući ni o čemu drugom- rekla je Keli.

Afere

O njihovom odnosu su ispredane razne priče.

Mnoge stvari je kraljevska porodica opovrgla, ali bilo je dosta izveštaja koji su tvrdili da se Grejs osećala izolovano i usamljeno u svom kraljevskom braku.

Upozorila je princezu Dajanu koliko je biti princeza izolovano.

Takođe, bilo je priče o aferama i sa jedne i sa druge strane.

Navodno, princ Renije je imao tri ljubavnice u roku od mesec dana nakon braka. 

- Grejs je bila ponižena i bila je izuzetno nesrećna. Bila je okružena dekadencijom i Renijerovim neuglednim prijateljima -  napisala je biografkinja Vendi Li.

Međutim, kako je pisala, Keli je takođe imala neverstva, ali su one bile reakcija na nevernost njenog muža.

- Znam da moj muž ima veze sa drugim ženama - navodno se Keli jednom prilikom poverila svom frizeru.

- To me veoma frustrira i čini me veoma nesrećnom- 

Li je tvrdila da je Keli kao rezultat toga nastavila veze sa Marlonom Brandom i Frenkom Sinatrom, prenosi glossy.

Povukla se iz glume nakon udaje

Nakon toga je postala princeza Grejs od Monaka i povukla se iz glume. Imala je troje dece i povremeno je snimala dokumentarne filmove.

Keli je morala da napusti Holivud da bi se udala za princa Renijera. Ne samo da je morala da napusti glumu, već je njen muž takođe zabranio sve njene filmove u Monaku.

Rašireno je verovanje da je princ primorao Keli da prestane da glumi, jer izgleda da nije planirala da se povuče kada je bila verena.

- Ne želim da mi žena radi - rekao je.

Nastradala je u saobraćajnoj nesreći

Keli je tragično umrla u 52. godini kada je njen automobil sleteo sa planinskog puta pored Azurne obale u septembru 1982. godine, a uprkos svemu, priča se da je princ Renije III od Monaka nikada nije preboleo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija