• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.05.2023

21:00

ZAŠTO MAČKE BEŽE OD KUĆE? Kako da ih sprečite da lutaju?

pixabay.com

Zanimljivosti

ZAŠTO MAČKE BEŽE OD KUĆE? Kako da ih sprečite da lutaju?

Podeli vest

Mačke su ljubimci koje vole udobnost doma, ali se ponekad dogodi da iz njega pobegnu i neprijatno iznenade svoje vlasnike.

Uprkos pažnji i brizi vlasnika dešava se da mačke odlutaju od kuće. One vole da ponekad slobodno prošetaju po okolini, iako se vlasnici trude da se to ne dogodi. 

Mačke su ponekad željne avanture, a ovo su najčešći razlozi zbog kojih nenadano odlaze od kuće:

Lovački instinkt

Mačke ponekad osete iskonski, lovački instinkt. Vlasnici bi to trebalo da imaju na umu i da im obezbede igre kao što jurenje za laserom ili lopticom. 

Ukoliko ne ižive svoj instinkt, mačke će poželeti da izađu napolje. 

Zbog toga je važno da im posvetite vreme svakog dana, i onda kada ste umorni ili pretrpani obavezama. 

Stres

Poznato je da mačke sporije prihvataju promene u okolini u kojoj žive.

Na njih loše utiču nove situacije kap što su uređenje doma, selidba ili dolazak novog člana porodice. 

Izložena stresu, mačka može da ode od kuče tragajući za nekom vrstom "opuštanja“. Odnosno, može početi da šeta po okolini i da je istražuje.

 

Foto: Pixabay

Mačka

Foto: Pixabay

Instinkt za parenjem

Ukoliko mačka nije sterilisana, ona može izaći iz kuće u potrazi za partnerom. Osim toga, mačke će ponekad otići iz kuće kako bi se izolovale i u miru omacile.

Zbog toga je potrebno obratiti pažnju na ponašanje mačke.

Bolest

Mačke koje su stare, ili bolesne, odlaze od kuće kako bi se izolovale.

Stručnjaci navode da bi trebalo više da obratite pažnju na svog ljubimca i njegovo zdravstveno stanje.

Ljubopitljivost

Ovo je jedan od najčešćih razloga lutanja mačaka. One su zainteresovane za svet oko sebe i povremeno imaju potrebu da ga istraže i napuste udobnost doma.

Postoje mačke koje su rođeni avanturisti, a njihovi Iznenadni izlasci iz kuće mogu da uplaše vlasnika. I u ovom slučaju potrebno je osmisliti zabavu za svog ljubimca. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija