• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.06.2023

17:00

OTKRIJTE KAKO DA NEGUJETE LAVANDU Ispuniće kuću posebnim mirisom

Shutterstock

Zanimljivosti

OTKRIJTE KAKO DA NEGUJETE LAVANDU Ispuniće kuću posebnim mirisom

Podeli vest

Uzgajanje lavande u kući lakše je nego što mislite, ako pratite određena uputstva.

Ako želite da napravite aromatično ulje, ukrasite sobu ili ispunite dom prijatnim mirisom, lavanda je biljka koju ćete želeti da uzgajate.

Mooguće je uzgajati je tokom cele godine i uživati u ovoj biljci prelepih ljubičastih cvetova. Baštovani su podelili nekoliko korisnih saveta. 

Izaberite patuljaste vrste za uzgoj u zatvorenom prostoru

Postoji preko 450 vrsta lavande, pa obavezno istražite i izaberite najbolju lavandu u zatvorenom na osnovu toga kako ćete je koristiti.

Ako želite patuljastu sortu koja će biti mirisna tokom cele sezone, razmislite o uzgoju engleske lavande 'Hidcote'.

 Lavandu možete koristiti i u kuhinji. Ako želite da dodate slatke, svetle listove lavande u svoje pecivo ili druge kulinarske kreacije, razmislite o uzgoju engleske lavande 'Munstead'.

Stabljike lavande možete držati i u vazi. Za to je pogodna 'Kev Red', španska lavanda sa njenim zadivljujućim cvetovima. 

Foto: Shutterstock

Patuljasta lavanda

Izaberite odgovarajuću posudu

Najlakši način da počnete da uzgajate lavandu u kući je da kupite mlade biljke u saksijama ili presađene, a ne da pokušavate da uzgajate lavandu iz semena.

Nakon što donesete svoju novu biljku lavande kući, presadite je. Gajenje lavande u saksijama od terakote je posebno dobro jer biljka više voli suvlje uslove. U saksijama od terakote voda brže isparava.

Obezbedite lavandi puno svetla

Postavite biljku lavande na toplo mesto leti, a zimi na malo hladnije, ali svetlo mesto.

Kuhinjska prozorska daska je obično dobro mesto za uzgoj lavande u zatvorenom prostoru. Lavanda će tu imati dovoljno sunčeve svetlosti. 

Foto: Shutterstock

Lavanda u saksiji

Zalivajte lavandu kada se zemlja osuši

Zalijte lavandu kada osetite da je vrh zemlje suv. Prekomerno zalivanje može izazvati trulež i probleme sa insektima. Dozvolite da se zemlja malo osuši između zalivanja.

Regulišite temperaturu i vlažnost

Za najbolje uslove uzgoja u zatvorenom prostoru, održavajte sobnu temperaturu između 20 i 25 stepeni tokom dana i najmanje 10 stepeni niže noću. Držite lavandu dalje od toplote i promaje.

Lavanda preferira klimu sa niskom vlažnošću. Većina domova ima relativnu vlažnost od oko 40 procenata - ovo je savršeno za uzgoj lavande. Nema potrebe za dodavanjem vlage u prostor.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

BILJKE KOJE PRIVLAČE NOVAC, LJUBAV, SREĆU... One su nam svima potrebne!
Zanimljivosti

BILJKE KOJE PRIVLAČE NOVAC, LJUBAV, SREĆU... One su nam svima potrebne!

Generalno se smatra da biljke valja držati u kući, ne samo zbog kvaliteta vazduha, već i zbog energije. Evo koje su, po feng šuiju, najbolje za vas u odnosu na to šta želite da privučete u svoj život! Ono što je važno da znate je da umesto prave biljke, može da vam posluži i slika sa motivom određenog cveća ili drveta...

14.05.2023

18:30 >> 18:54

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija