• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.06.2023

11:30

SIROČIĆI SA TITANIKA SU JEDINA DECA KOJA SU PREŽIVELA TRAGEDIJU Otac ih je TAJNO odveo na put pod LAŽNIM imenom, a onda je usledio ŠOK (FOTO)

profimedia

Zanimljivosti

SIROČIĆI SA TITANIKA SU JEDINA DECA KOJA SU PREŽIVELA TRAGEDIJU Otac ih je TAJNO odveo na put pod LAŽNIM imenom, a onda je usledio ŠOK (FOTO)

Podeli vest

Mišel (4) i Edmond (2) Navratil bili su jedina deca koja su preživela potonuće Titanika, a olupina ovog broda nalazi se 3.800 metara na dnu Atlantika, na 600 kilometara od obale Njufaundlenda u Kanadi.

Spaseni su nakon što ih je u čamac ukrcao otac koji se utopio. Njihova majka nije znala gde se ona nalaze.

Mišel i Edmond Navratil bili su poreklom iz Francuske, a nakon tragedije javnost ih je upoznala kao siročiće sa Titanika.

Ukracali se na Titanik pod lažnim imenom

Nakon što su se njihovi roditelji razveli 1912. godine, starateljstvo je dobila njihova majka Marsel. Ona je dozvolila suprugu da sa decom provede Vaskrs, a on je tu priliku iskoristio da sa njima, bez majčinog znanja i dozvole otputuje u Ameriku.

Na Titanik se ukrcao pod lažnim imenom Luj Hofman, a decu je prijavio kao Lola i Momona. Putovali su u drugoj klasi.

Mišel je uspeo da spase decu tako što ih je stavio u poslednji čamac za spasavanje. Stariji sin seća se šta mu je otac poslednje rekao:

"Dete moje, kada majka dođe po vas, a sigurno će doći, reci joj da sam je jako voleo i da je još volim. Reci joj kako sam očekivao da će poći za nama i da ćemo srećno zajedno živeti u miru i slobodi u Novom svetu".

Foto: profimedia

Siročići sa Titanika

Mišel junior se prisetio i dana na Titaniku:

"Sećam se da je brod izgledao veličanstveno. Moj brat i ja smo se igrali na palubi i bili smo oduševljeni što putujemo njime. Ne sećam se da sam bio uplašen, baš naprotiv, bio sam uzbuđen što ću se voziti u čamcu za spasavanje. Pored nas je sedela ćerka američkog bankara koja je uspela da spase i svog psa. Nikome to nije smetalo".

Nakon spasavanja, niko nije znao čija su oni deca. Za tren su postali medijska senzacija. Znali su samo francuski jezik, pa je privremeno o njima brinula putnica iz prve klase Maragret Hejs, koja je poznavala ovaj jezik, a koja je živela u elitonom delu Menhetna.

Vlasti su pokušavale da pronađu rodbinu dečaka, ali su im lažna imena otežavala posao.

Majka ih slučajno pronašla

Majka Marsel videla je njihovu fotografiju na naslovnoj strani i u novinama i odmah se uputila u Ameriku. Pronašla ih je mesec dana nakon tragedije i odmah se sa njima vratila u Francusku.

Mišel je doktorirao i postao profesor psihologije. Ceo život proveo je u Monpeljeu, umro je 2001. u 92. godini.

Edmondo je radio kao arhitekta. Služio je u francuskoj vojsci u Drugom svetskom ratu, zarobili su ga, pa je nakon rata oboleo i umro 1953. u 43. godini.

Mišelova ćerka Elizabeta objavila je knjigu "Deca Titanika", u kojoj je iznela priču o ocu, stricu i dedi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Hmmm

pre 1 godinu

Proverite pre nego što napište... Ovo nisu jedina deca koja nisu stradala. Najmlađi preživeli putnik je osmomesečna beba, ujedno i najstarija preživela osoba koja ke umrla u 96. godini 2008. godine.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!

Prekjuče 21.6.2024. godine, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, jedan od novih lidera stranke Zeleno levi front (Ne davimo Beograd), Branislav Dimitrijević, je u svom prvom obraćanju pred Skupštinom grada, masno slagao.

23.06.2024

18:42

TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)
Live TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izovorio je legendarnu rečenicu pred odlazak u Lisabon: "Kakav bre plasman za Svetsko prvenstvo?" Tada smo pobedili. Da li ste mu verovali kada je rekao da ne treba da brinemo i da će odvesti Srbiju na Evropsko prvenstvo? Evo nas danas u Nemačkoj! Šta možemo da očekujemo u utakmici protiv Danske? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši reprezentativac Predrag Mijatović i novinar sportske rubrike Informera Ljubiša Vidović. Uživo u program javio se i Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

23.06.2024

12:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija