• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.08.2023

21:00

Predlog odgovora na česta pitanja na intervjuu za posao! "Pročitajte" poslodavca

Freepik.com

Zanimljivosti

Predlog odgovora na česta pitanja na intervjuu za posao! "Pročitajte" poslodavca

Podeli vest

Iz odgovora na neka pitanja koja se najčešće postavljaju na intervjuu poslodavci lako saznaju o vama stvari koje ste možda hteli da prećutite...

Ako vas uskoro očekuje razgovor za posao za bilo koje radno mesto, budite uvereni da će vam potencijalni poslodavac postaviti bar jedno od ovih pitanja. Psiholozi, stručnjaci za ljudske resurse velikih svetskih kompanija, tvrde da se na osnovu ovih pitanja lako može proceniti jeste li dovoljno vredni da vas pozovu u uži krug.

Razlozi za baš ova pitanja kriju se u činjenici da poslodavac želi da sazna nešto što niste planirali da otkrijete u biografiji ili motivacionom pismu. Šta to žele da saznaju kada pitaju...

1. Koje su vaše najveće mane?

Ovim pitanjem žele da saznaju koliko ste iskreni, samouvereni i koliko ste snalažljivi. Ono što ne žele da čuju jeste na primer: "Moja najveća mana je što radim previše ili što mnogo verujem ljudima." Da li bi im se dopalo više da čuju da ste temeljni ili suviše pedantni?

2. Zašto želite ovde da radite?

Na taj način oni žele da budu sigurni u to želite li zaista taj posao i hoćete li biti posvećeni. Nijedan poslodavac ne želi da zapošljava ljude koji samo traže posao zbog novca.

Foto: pexels.com

Nijedan poslodavac ne želi da zapošljava ljude koji samo traže posao zbog novca

3. Gde sebe vidite za pet godina?

Tako saznaju koliko ste ambiciozni i da li ste uopšte razmišljali o tome da se u toj kompaniji profesionalno usavršavate ili unesete nešto novo u sistem rada. Nikako im se neće dopasti odgovor da je to dug period i da niste o tome razmišljali.

4. Imate li vi pitanja za nas?

Poslodavce zanima koliko ste ozbiljni i profesionalni i jeste li se raspitali o kompaniji pre nego što ste se prijavili na oglas. Iznenadite ih i pitajte da li je mesto za koje konkurišete sasvim novo ili je upražnjeno? Pristojno je i da vas zanima je li vaš prethodnik unapređen ili je dobio otkaz? O plati se tokom prvog susreta ne razgovara, savetuju stručnjaci.

Ne kudite bivšeg šefa

Radno iskustvo je važna stavka za buduće šefove, ali o njoj će saznati iz vaše biografije i propratnog pisma. Stručnjaci za ljudske resurse kažu da je zabluda da oni bez iskustva nemaju nikakve šanse.

Ako ste pak u grupi onih sa iskustvom iz nekoliko kompanija, obavezno će vas pitati zašto niste bili zadovoljni i kako ste odatle otišli. Nikako ne pričajte loše o svom bivšem poslodavcu.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija