• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.08.2023

11:16

Dozivala je njegovo ime na samrti! Uskoro 26 godina od tragične smrti princeze Dajane (FOTO)

Reuters

Zanimljivosti

Dozivala je njegovo ime na samrti! Uskoro 26 godina od tragične smrti princeze Dajane (FOTO)

Podeli vest

Pre 26 godina, 31. avgusta, u tragičnoj saobraćajnoj nesreći u Parizu poginula je Dajana, princeza od Velsa. U kolima je bila sa Dodi Al Fajedom, svojim tadašnjim partnerom.

Dajana, princeza od Velsa nije među živima duže od dve decenije, ali je sećanje na nju veoma živo među pripadnicima britanske kraljevske porodice.  Ona je jedna od najvažnijih ličnosti u modernoj istoriji, a oko njenog imena pletu se mnoge misterije.

Teorije zavere

Spekuliše se da je njena smrt bila nameštena i inscenirana, kao i da je razlog za to što je Dajana u vreme nesreće bila trudna. 

Ona je nastradala u svojoj 36. godini, u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Zbog neprilagođene brzine vozila vozača automobil se zabio u jedan od stubova tunela. Na licu mesta poginuli su Dajanin partner Dodi Al-Fajed i vozač Henri Paul.

Princeza od Velsa je preminula u bolnici, četiri sata nakon nesreće. Telohranitelj Trevor Rese-Džons jedini je preživeo nesreću.

Dozivala Dodija na samrti

Kasnije je utvrđeno da je vozač imao nedozvoljenu količinu alkohola u krvi. Vozio je velikom brzinom jer su automobil pratili paparaci, a on je želeo da ih izbegne.

U minutima nakon nesreće Dajana je bila u polusvesti na zadnjem sedištu, smrskane glave i grudnog koša. Sve vreme je dozivala Dodija, svedočio je telohranitelj. Na samrti su Dajanu  snimili i paparaci koji su praili njena kola.

 

Oko jedan ujutro informaciju o nesreći je preko ambasadora dospela i do palate u Škotskoj, gde su bili Dajanin bivši suprug Čarls i njegova majka, kraljica Elizabeta II. Preko novinara su oko 3:30 sati ujutru  Čarls i kraljica Elizabeta  saznali su kako je Dajana preminula na operaconom stolu. 

Čarls je bio van sebe. Znao je da će javnost za sve kriviti njega i bojao se da je ugrožen i sam opstanak monarhije. Dodatno se užasavao medijske pažnje koja će zapasti njegovu ljubavnicu Kamilu, koja ga je još te noći telefonski tešila. Kad su ujutro Vilijamu i Hariju rekli da im je poginula majka, odveli su ih na misu.

Čarls je s Dajaninim sestrama privatnim avionom otišao po telo. 

Kada se saznalo za Dajaninu smrt u Londomnu je zavladao haos. Kraljicu su prozivali, a neki su čak implicirali da ona ima veze s Dajaninom smrću.

Kraljica je želela da Dajanina sahrana bude privatna, ali su princ Čarls i njen suprug, princ Filip, razuveravali. Rekli su da bi to samo dodatno razgnevilo građane i da im treba dati priliku da se dostojanstveno oproste od svoje princeze.

Foto: EPA

 

 

Sahrana trajala više od pet sati

Sahrana, koja je od početka do kraja trajala više od pet sati, održana je 6. septembra. Čak tri miliona ljudi bilo je na ulicama Londona, a prenos je pratilo gotovo tri milijarde ljudi.

 - To je najteži dan mog života, iako mislim da danas nijedno dete ne bi naterali da pred milionima hoda iza kovčega svoje majke. Gledao sam ljude sa strane ulica koji su naricali i mislio sam: ‘Zašto plačete, niste je ni poznavali’. No sad mi je drago da sam odradio taj put, mnogo je značilo meni, ali i narodu - rekao je princ Hari.

 - Nema teže stvari od toga da kažeš detetu da mu je drugi roditelj mrtav, samo su hteli da nas zaštite - rekao je princ Vilijam.

Kraljica je na dan sahrane, prošetala među silnim cvećem i buketima ispred palate, naklonila se ispred Dajaninog kovčega i spustila, prvi put u istoriji, zastavu iznad Bakingemske palate na pola koplja.

Vilijam i Hari u crkvi su sedeli pored oca i bake. Niko od njih nije održao govor, ali je zabeleženo da se kraljica nekoliko puta suptilno naklonila Dajaninom kovčegu. Dajana je sahranjena na očevom imanju, na ostrvu usred jezera.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija