• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

20.09.2023

11:43

Pravilna nega orhideja! Ekspert otkriva kako da vam biljka bude prelepa - caka je u vodi

Shuterstock

Zanimljivosti

Pravilna nega orhideja! Ekspert otkriva kako da vam biljka bude prelepa - caka je u vodi

Podeli vest

Mast. inž. polj. N. Petrušić otkriva za Informer.rs da je za zdravlje orhideje važno da voda kojom je zalivate ne bude direktno sa česme.

Orhideje su jedne od najlepših biljaka koje postoje, s obzirom na to da njihova pojava odaje i određenu dozu elegancije i vanvremenske klasike. 

Pored ruža, orhideje su najprodavanije cveće, kako za rođendane, tako i za mnoge druge prilike. 

Ipak, dosta ljudi nisu sigurni kako pravilno da neguju ovaj nežni cvetak, pa vam donosimo preporuku eksperta.

Mast. inž. polj. N. Petrušić otkrio je za Informer.rs, da je temperatura vode, kojom ćete zalivati orhideju, od izuzetnog značaja:

Foto: Foto: freepik.com/ArthurHidden

cveće

- Orhideju je najbolje držati na mestu gde ima dosta sunčeve svetlosti, ali ne sme biti na direktnom suncu. Optimalna temperatura za gajenje u kući je zapravo sobna temperatura (od 18 do 25 stepeni). Orhideju je najbolje zalivati u rano jutro, sa vodom koja je odstajala, tj. nije direktno sipana sa česme - navodi Petrušić i objašnjava zbog čega je važno da voda ne bude direktno sa česme:

- Iako nama možda deluje da je voda sa česme optimalne temperature, to baš i nije tako, ona je zapravo hladna, a hladna voda štetno deluje na zemlju u kojoj se nalazi cveće - ističe Petrušić i nastavlja:

- Zalivanje u vreme cvetanja treba da bude 2 puta nedeljno, dok kada miruje, jednom nedeljno je sasvim dovoljno. Kada se zalije biljka, eventualni višak vode ocediti iz saksije, da ne bi došlo do oštećenja biljke. Kako bi vaša orhideja bila zdrava, poželjno je i vršiti prihranu, sa preparatima koji su namenjeni baš za nju - završava Petrušić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija